Hrana koju ne smijete jesti poslije treninga

Foto: WeHeartIt

POSTOJE određena pravila prehrane kojih se treba držati ako želite postići fit formu.

Najbitnije je nakon treninga ne pojesti više kalorija nego što ste izgubili, a obrok bi trebao sadržavati proteine i ugljikohidrate.
 
Treba izbjegavati masnu hranu, no postoje i još neke "zle" namirnice koje treba držati podalje.
 
Brza hrana
 
Izbjegavajte brzu hranu bogatu nezdravim masnoćama, jer ćete tako usporiti probavu te omogućiti mastima da se zadrže u tijelu. 
 
Sirovo povrće
 
Iako se čini da je ovo odličan izbor hrane nakon treninga, sirovo povrće vam neće dati dovoljno kalorija za obnovu mišića i energije. Kad baš poželite grickati celer ili mrkvu, pobrinite se da ih kombinirate s nekim proteinskim dodatkom - jogurtom, humusom ili maslacem od nekog orašastog voća.
 
Slane i slatke grickalice
 
Čips i slani štapići pridonijet će gubitku kalija, koji ionako trebate nadoknaditi nakon napornog treninga. Umjesto slanih grickalica, pojedite bananu ili suho voće, a ne vjerujte ni slatkim tvorničkim žitaricama.
 
 
Mliječna čokolada
 
Čokolada se nekad čini neodoljivim izborom nakon teretane, no visok udio šećera i malo kakaa mliječnu čokoladu čini užasnim izborom. Radije odaberite tamnu čokoladu, s barem 70-75 posto kakaa, i dobit ćete antioksidanse bez previše praznih kalorija.
 
Pizza
 
Masna i slana pizza loš je izbor nakon vježbanja, jer će poništiti sav uložen trud. Odaberi neke zdravije ugljikohidrate, poput krekera od cjelovitih žitarica i manje masni sir.
 
 
 
Energetske pločice i pića
 
Preskočite sve što u svom nazivu sadrži "energiju". Ove pločice i pića sadrže mnogo šećera i kalorija pa ih radije konzumirajte prije treninga. Nakon treninga možete popiti običnu ili kokosovu vodu.
 
Pekarski proizvodi
 
Većina pekarskih proizvoda u sebi ima mnogo loših ugljikohidrata, soli ili šećera. Radije pojedite nešto što sadrži cjelovite žitarice.
 
Jaja i slanina

Vaši mišići trebaju proteine, no slanina je loš izbor nakon treninga jer već i sama jaja sadrže dosta masti. Zato ih radije kombinirajte sa sirom i mahunarkama, u kombinaciji s povrćem koje će vam dati potrebna vlakna. 

Gazirani i voćni sokovi
 
Čak i ako pijete svježe iscijeđen sok, u tijelo ćete unijeti previše šećera a da ne iskoristite vlakna. Umjesto soka pojedite cijelu voćku.

Pročitajte više