Kardiolozi otkrivaju način na koji možemo izračunati rizik od bolesti srca

Foto: Pexels

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, a svake godine odnose oko 17,9 milijuna života, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). S obzirom na ove činjenice, važno je znati koliki je naš rizik. Možda već znamo neke od čimbenika koji nas mogu izložiti povećanom riziku: visoki kolesterol, visoki krvni tlak, dijabetes i sjedilački način života.

Međutim, postoji još jedan faktor rizika kojega mnogi nisu svjesni, a to je visok omjer struka prema bokovima. Naš omjer struka i bokova usporedba je opsega našeg struka i opsega bokova. Visoki omjeri pokazuju da oko sredine tijela ima više masti, što se pokazalo kao faktor rizika za srčane bolesti.

"Znamo da je visceralna masnoća, to jest masnoća oko struka, povezana s povećanjem kardiovaskularnog rizika, uključujući moždane i srčane udare, budući da je povezana s povećanim čimbenicima rizika poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i visokog kolesterola", kaže kardiovaskularna specijalistica i kardiologinja, dr. Laura Verde, za Parade.

Visok omjer struka i bokova povezan je sa kardiovaskularnim bolestima

Osim toga, kardiolog dr. Sam Setareh tvrdi da su veliki opseg struka i visok omjer struka i bokova faktori rizika za srčane bolesti. Ukazao je na znanstveno priopćenje American Heart Association vezano uz povezanost pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, u kojem se ističe da je opseg struka faktor rizika.

"Opseg struka nije samo pokazatelj smrtnosti, već je također povezan s kardiovaskularnim rizikom zbog visceralnog masnog tkiva, ili visceralne masti, u trbušnoj šupljini", objašnjava dr. Setareh.

Dakle, da bismo saznali koji je naš omjer struka i bokova, dr. Verde kaže da koristimo metar za mjerenje opsega struka. Metar prvo omotamo oko struka, a zatim oko bokova. "Podijelite opseg struka s opsegom bokova da biste dobili broj omjera", pojasnila je. Zaključuje da je idealan omjer struka i bokova za muškarce 0.94 ili manje, a za žene 0.85 ili manje.

Pročitajte više