Kako je svjetski prvak u boksu izgubio 56 kilograma u dvije godine

NAKON pobjede nad Deontayom Wilderom prošlog mjeseca Tyson Fury najbolji je teškaš u svijetu boksa. No tridesetjednogodišnji prvak se nije uvijek tako osjećao, a u svojoj knjizi Iza maske: Moja autobiografija progovorio je o borbi koju je vodio s mentalnim zdravljem i ovisnostima koje su dovele do toga da je u jednom trenutku težio skoro 180 kilograma i jedva je mogao potrčati.

U Instagram objavi koju je napisao nakon borbe s Wilderom, Fury je napisao sljedeće: „Zadnje dvije godine su bile nevjerojatan povratak. Hvala vam svima na podršci.“

Da bi u potpunosti demonstrirao koliko je veliki put prešao, Fury je uz objavu podijelio seriju fotografija koje prikazuju njegovu fizičku transformaciju. Prva fotografija pokazuje dvometraša s naslagama sala na trbuhu, a zadnja njegovo isklesano tijelo na kilaži od oko 125 kilograma.

Inicijalni gubitak kilograma Fury je postigao takozvanom „prljavom keto“ dijetom koja prati uobičajeni koncept ketogenih dijeta s malo ugljikohidrata i puno masnoća, ali dozvoljava i neke prerađene namirnice poput majoneze i slanine. Iako je nakon promjene prehrane i gubitka kilograma Fury bio zadovoljan rezultatom, osjećao se malaksalim pa se u siječnju obratio nutricionistu Georgeu Lockhartu koji mu je napravio prilagođeni plan prehrane.

„Tyson je kao Lamborghini, troši puno goriva, ali treba samo najkvalitetnije pa smo mu i prehranu prilagodili potrebama“, rekao je Lockhart u intervjuu za Today. Da bi mu pomogao pravilno se pripremiti za borbu s Wilderom, Lockhart se privremeno preselio u trening kamp borca u Las Vegasu. Svaki dan je pripremao barem pet jela, a zadaća mu je bila osigurati dovoljnu količinu vitamina, minerala i ostalih potrebnih nutrijenata za borca.

„Ništa nije bilo prerađeno. Sva hrana bila je organska i prirodna“, izjavio je Lockhart. Uz promjenu prehrane, Lockhart je uspio natjerati borca da se odrekne gaziranih pića.

„Dijetna Cola možda nema kalorija, ali ima puno drugih stvari koje mogu izazvati upale“, komentirao je nutricionist i dodao da je i sam borac vrlo brzo počeo primjećivati promjene u organizmu. Tijelo mu se puno brže oporavljalo i osjećao se bolje. No najveći kompliment za Lockharta bila je pobjeda koju je Fury ostvario nad Wilderom 23. veljače.

„Nakon borbe je došao do mene i rekao: 'Osjećam se toliko jako iznutra. Imam osjećaj kao da sam još mogao nastaviti bez problema.' To je bio fenomenalan osjećaj - znati da sam napravio dobar posao“, opisao je svoje osjećaje nakon borbe Lockhart.

Pročitajte više