Koliko je potrebno da izgubite šest kilograma na zdrav način?

Foto: Pexels

BRITANCI danima bruje o kontroverznom showu "Lose a Stone in 21 Days". Riječ je o emisiji Michaela Mosleya koji je odlučio okupiti pet volontera i pokazati da je u tri tjedna moguće skinuti nešto više od šest kilograma. Njegova dijeta bazira se na hipotezi da je taj cilj ostvariv ako se osam tjedana unosi 800 kalorija dnevno. Mnogi smatraju da je to opasno, a i brojni stručnjaci su upozorili da je takav show opasan za osobe koje boluju od poremećaja prehrane te su pozvali da ga se izbjegava gledati, a pogotovo slijediti.

Jasno je da je 21 dan dramatično kratak rok za skinuti šest kilograma, ali što se uopće smatra zdravim? Koliko je dugo potrebno da biste se riješili tih par neželjenih kilograma viška?

Zapravo odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i ovisi o brojnim faktorima. Za početak, dijeta treba biti sigurna. Također, njoj trebati pristupiti s oprezom.

"Prvo treba utvrditi postoje li medicinski razlozi zbog kojih ne biste trebali smršavjeti, ali još je važnije naći odgovor na pitanje zbog čega ne mršavite, možda je u pitanju neaktivna štitnjača", kaže za Metro dr. Andy Davidson. 

"U svakom slučaju, uvijek prvo savjetuje razgovor s liječnikom opće prakse ili stručnjakom za prehranu", dodaje.

Naglašava da gubitak kilograma u tri tjedna "treba izvoditi pod liječničkim nadzorom" i da "morate osigurati uravnotežen dnevni unos hrane koji vam neće štetiti". 

Savjetnik za zdravlje Christian Thomson kaže da treba sagledati više podataka od same težine. 

"Važno je razlikovati gubitak masti i gubitak kilograma. Zdravi gubitak masti znači gubiti kilogram do kilogram i pol tjedno pa je moguće skinuti šest kilograma u sedam tjedana. S druge strane, promjena tjelesne težine ovisi o zadržavanju vode, mišićnoj masi, kao i masi organa, kostiju i vezivnog tkiva", pojasnio je Thomson.

Također, upozorava da, ako vježbate dok ste na dijeti, morate znati da vaše tijelo treba više kalorija. 

"Ako nedovoljno jedete, to nije zdravo ni održivo", kaže. 

Gubitak kilograma treba biti zdrav i postepen proces. On se veže uz unošenje dugoročnih promjena u načinu života, uključivanju zdravije prehrane i tjelesne aktivnosti u svakodnevicu. Na kraju, dijete i brza rješenja su kratkotrajna i potiču nezdrav stav prema prehrani i tjelovježbi.

Pročitajte više