Koliko kalorija trebate izgubiti tijekom treninga da biste smršavjeli?

Foto: Unsplash

BEZ obzira na to vježbate li da biste smršavjeli ili samo želite ostati u kondiciji, može biti teško odlučiti koliko kalorija trebate potrošiti po treningu da biste dostigli svoj cilj. Čak i kada znate koji je to broj, teško je izračunati koliko vremena i truda trebate uložiti da ga dostignete.

Ako jednostavno želite zadržati svoju tjelesnu težinu i trenirate da biste ostali u kondiciji, ne trebate se previše zabrinjavati brojem potrošenih kalorija. Samo se trudite vježbati oko 150 minuta tjedno, odnosno 30 minuta dnevno (dva dana su predviđena za odmor).

No ako želite izgubiti kilograme, morat ćete malo pažljivije pratiti unos i potrošnju kalorija.

''Ako vam je želja izgubiti oko kilogram masti tjedno, trebate izgubiti 3500 kalorija u tom tjednu'', izjavila je Holly Perkins, kreatorica programa Projekt stražnjica i autorica knjige Lift to get Lean.

Također sugerira da vježbate pet dana u tjednu, čime bi vam dnevni cilj za potrošnju kalorija bio 500. Navodi da biste 250 kalorija trebali izgubiti treningom, a 250 promjenom prehrane. U dva dana kada odmarate, morali biste dodatno reducirati prehranu da svih 500 kalorija potrošite na taj način.

Sagorijevanje kalorija ovisi o dosta faktora, no Holly je objasnila da žene koje imaju tjelesnu težinu između 68 i 73 kilograma trebaju oko sat vremena visoko intenzivnog treninga (s pulsom na 80 do 90 posto od maksimalnog) da bi izgubile 500 kalorija. Upravo zato je njezin prijedlog da se treninzi baziraju na 30 do 40 minuta kardio vježbi.

I treninzima snage možete smršavjeti, iako će vam trebati više vremena. Oni ne troše toliko kalorija, ali izgradnja mišića pomaže da i tijekom odmora organizam brže troši energiju, odnosno sagorijeva masti. Za ovaj trening je također preporuka 30 do 40 minuta dnevno.

Naravno, najsigurniji način za pravilno i točno praćenje potrošnje kalorija je narukvica za praćenje pulsa koju možete dodatno programirati podacima poput starosti, visine i težine te indeksa tjelesne mase. Ipak, Holly upozorava da se ne treba potpuno osloniti na brojeve.

''U konačnici, ako u ovakvom režimu treninga ne gubite kilograme, to znači da se nepravilno hranite i da morate korigirati prehranu.''

Zato bi bilo najbolje konzultirati nutricionista i zatražiti da vam izradi plan prehrane.

Pročitajte više