Namirnica koju obožavaju Hrvati pogoršava artritis? Liječnica otkriva je li to istina

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PRIČA se da jedenje previše rajčica uzrokuje upalu u tijelu, što može dovesti do simptoma artritisa. Jesu li rajčice doista krive za to? Trebaju li ih zaboraviti svi koji boluju od artritisa?

Artritis je upala zglobova koja uzrokuje njihovo neugodno oticanje, ukočenost i smanjen opseg pokreta. Za artritis ne postoji lijek, ali prehrana može igrati ulogu u ublažavanju upale i upravljanju simptomima.

"Određena hrana će vjerojatnije izazvati upalu u tijelu", kaže za Women’s Health dr. Melinda Ring.

Postoji li doista veza između rajčica i upale?

Ukratko, ne. "Postoji zaista minimalan broj znanstvenih dokaza koji podupiru tvrdnju da zbog upale treba eliminirati rajčicu iz prehrane. Nije točno da je nitko s artritisom ne bi trebao jesti jer je stvarno bogata zdravim fitonutrijentima", ističe dr. Ring.

Rajčice su na lošem glasu, kao i krumpiri, paprike i patlidžani, jer prirodno proizvode solanin, za koji se već dugo vjeruje da izaziva upalu i bolove u zglobovima. Ali zapravo ne postoji znanstvena ili medicinska poveznica koja to dokazuje. Umjesto toga, studije zapravo pokazuju da rajčice mogu smanjiti sustavnu upalu i da solanin ne uzrokuje izravno upalu kod ljudi.

"Ljudi imaju individualnu osjetljivost ili intoleranciju na različite namirnice, a rajčice kod nekih potencijalno mogu izazvati simptome artritisa. Ako ustanovite da su vam zglobovi posebno bolni, natečeni ili ukočeni nakon što ste pojeli rajčice (ili bilo koju drugu hranu), pokušajte s eliminacijskom dijetom", savjetuje liječnica.

Ako eliminacijom simptomi artritisa nestanu ili se smanje, onda vam tijelo signalizira da jedete manje te namirnice.

Ako osjetite trenutnu ili tešku reakciju na određenu hranu, vrijeme je da se obratite svom liječniku ili alergologu. Ozbiljne alergije ili anafilaktičke reakcije na velebilje su rijetke, ali ako imate problema s disanjem ili osjetite oticanje grla te poteškoće s gutanjem, odmah ga prestanite jesti i potražite liječničku pomoć.

Treba li promijeniti prehranu ako imate artritis?

"Da, jer šećer, prerađena hrana, alkohol, jako pečena hrana, meso, aditivi i gluten mogu izazvati upalne reakcije", kaže dr. Ring.

Ali ne postoji jedinstveni plan prehrane za sve oboljele jer određena hrana kod nekih može izazvati upalnu reakciju, a kod drugih ne.

"Rekla bih da je osobama s artritisom dobro slijediti mediteransku prehranu, koja se fokusira na cjelovitu, a ne na prerađenu hranu", ističe doktorica.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći smanjiti upalu. Sjemenke lana, chia sjemenke i riba poput lososa i sardina, uz povrće i voće, bogati su antioksidansima pa pomažu kod upala u tijelu. Osim toga, pokazalo se da kurkuma, đumbir, zeleni čaj i fermentirana hrana podupiru zdravlje crijeva i smanjuju kronične upale.

Pročitajte više