Ne ide vam vježbanje? Možda ne znate pravilno disati

Foto: 123RF

OSIM tehnike vježbanja, za vrhunske rezultate bitna je i tehnika disanja.

Bez obzira na to koji su motivi vašeg treninga, ako vas frustrira što unatoč svom trudu i dalje izostaju rezultati kojima ste se nadali, vrijeme je da obratite pažnju na disanje. Koliko god vam to možda zvučalo čudno.

Disanje tijekom tjelovježbe posebno je važno. Iako se mnogi trude disati isključivo kroz nos ili čak zadržavati dah tijekom vježbanja misleći da će tako biti sposobni podnijeti veći napor, istina je drugačija. Naime, takvim isforsiranim načinom disanja sprječavate dotok kisika i hranjivih tvari u svoj organizam. Osim toga, ako zadržavate dah, veće su šanse za ozlijede.

Upravo veća koncentracija kisika u krvi znači i bolju oksidaciju i regeneraciju, a time se povećava izdržljivost prilikom vježbanja.

Ako vaš trening obuhvaća trčanje, obratite pozornost na disanje iz trbuha te se trudite udahnuti nakon svaka dva koraka. No ako se odlučite na dizanje utega, pri podizanju udahnite, a pri spuštanju izdahnite.

Također, koju god vježbu radili, obratite pažnju na to da je vaše disanje cijelo vrijeme ujednačeno. 

Zanimljiv je podatak koji kaže kako su znanstvenici došli do zaključka da dugačkim i sporim disanjem 15 puta brže izbacujemo toksine iz tijela nego u slučaju brzog i plitkog disanja.

Pročitajte više