Pet napitaka koji mogu dovesti do debljanja i dijabetesa, prema nutricionistima

Foto: Shutterstock

Udovoljavanje želji za slatkim može imati cijenu za naše zdravlje, ali ne mora se nužno raditi o desertima. Od gaziranih pića do voćnih sokova, mnoga popularna pića puna su dodanih šećera, što negativno utječe na cjelokupno zdravlje. Neki napici također mogu uzrokovati inzulinsku rezistenciju i debljanje. Nutricionistica Trista Best i dijetetičarka Krutika Nanavati otkrile su o kojim je pićima riječ.

1. Gazirani sokovi

Gazirani napici prepuni su šećera, a redovito pijenje moglo bi naštetiti našem zdravlju i struku. Ti gazirani sokovi omogućuju brz dotok glukoze u krvotok, što dovodi do skokova razine šećera u krvi i izaziva niz štetnih metaboličkih učinaka.

"Gazirana pića bogata su dodanim šećerima i često sadrže više od 40 grama po porciji. Visok sadržaj fruktoze brzo povećava razinu šećera u krvi, što dovodi do skokova inzulina. S vremenom to može uzrokovati inzulinsku rezistenciju, značajno pridonoseći nakupljanju trbušne masnoće", kaže Nanavati za SheFinds.

2. Energetski napici

Energetska pića mogu povećati razinu šećera u krvi. Prepuni umjetnih zaslađivača i kofeina, ovi napitci mogu dovesti do porasta razine glukoze. Štoviše, prekomjerna konzumacija energetskih pića može pridonijeti nakupljanju sala na trbuhu.

Nanavati upozorava: "Ovi napici ne sadrže samo visoke razine šećera već i kofein i druge stimulanse. Sadržaj šećera u energetskim napicima može dovesti do brzih skokova šećera u krvi i posljedičnih padova pridonoseći povećanoj žudnji, većem unosu kalorija i nakupljanju sala na trbuhu."

3. Voćni sokovi iz trgovine

Unatoč svom prirodnom podrijetlu, voćni sokovi obično se podvrgavaju obradi kojom se uklanjaju vlakna, dok se sadržaj šećera koncentrira. Kao rezultat toga, čak i bez dodanih šećera, ovi sokovi mogu uzrokovati značajan porast razine šećera u krvi.

"Iako se reklamiraju kao zdravi, mnogi voćni sokovi kupljeni u trgovinama puni su dodanih šećera. Nedostatak vlakana u tim sokovima dovodi do brze apsorpcije šećera uzrokujući skokove šećera u krvi i skladištenje masti oko središnjeg dijela", tvrdi Nanavati.

4. Kupljeni smoothieji

Kada napravimo vlastiti zdravi recept kod kuće, smoothieji mogu biti sjajan način da u svoju prehranu unesemo puno hranjivih tvari. Međutim, kada se u mješavinu dodaju pogrešni sastojci i ako su puni šećera, mogu imati štetne učinke. To je obično slučaj s varijantama kupljenima u trgovini.

Nanavati objašnjava: "Smoothieji mogu sadržavati velike količine šećera iz voćnih sokova, sirupa, zaslađenih mliječnih proizvoda i drugih sastojaka. Sadržaj šećera u kupljenim smoothiejima može uzrokovati brz porast razine šećera u krvi." Savjetuje da je uvijek najbolje napraviti vlastiti smoothie kod kuće.

5. Sportska pića

"Iako su sportska pića osmišljena kako bi nadoknadila ugljikohidrate koje ste izgubili tijekom vježbanja i osigurala elektrolite za hidrataciju, mnoga od njih također sadrže dodane šećere, što može uzrokovati brz skok razine šećera u krvi", upozorava Best. 

Međutim, ističe da skok šećera u krvi nije nužno loš ako smo sagorijevali ugljikohidrate intenzivnim vježbanjem. "Za one koji ne vježbaju ili prekomjerno konzumiraju sportska pića, brz porast šećera u krvi može pridonijeti razvoju inzulinske rezistencije, dijabetesa i drugih negativnih zdravstvenih ishoda tijekom vremena", zaključila je Best.

Pročitajte više