Ova popularna dijeta zapravo ne djeluje, pokazalo je istraživanje

Foto: Shutterstock

KADA želite smršavjeti, lako je izgubiti se u mnoštvu dijeta i navika koje vam navodno mogu pomoći da izgubite neželjene kilograme. Postoji jedna dijeta koju možete eliminirati s popisa. Prema studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine, povremeni post zapravo ne djeluje. Zapravo, nije ništa učinkovitiji od jednostavnog brojanja kalorija.

U svrhu istraživanja istraživači su nasumično podijelili 139 pretilih pacijenata u dvije skupine. Jedna je slijedila povremeni post, druga kalorijski ograničila prehranu. Prva skupina jela je samo između 8 i 16 sati, dok druga nije imala vremensko ograničenje, već samo kalorijsko. Tijekom 12 mjeseci muškarci u drugoj skupini morali su jesti 1500 do 1800 kalorija dnevno, a žene od 1200 do 1500.

118 sudionika završilo je 12-mjesečno istraživanje. Prosječni gubitak kilograma u skupini s vremenskim ograničenje bio je 8 kilograma, a 6.3 kilograma u skupini s kalorijskim ograničenjem. To je pokazalo da među pacijentima s pretilošću režim vremenski ograničene prehrane nije bio korisniji s obzirom na gubitak tjelesne težine, tjelesne masti ili metaboličke čimbenike rizika od dnevnog ograničenja kalorija.

Ova studija podupire studiju objavljenu u JAMA Internal Medicine, prema kojoj se pokazalo da je vremenski ograničena prehrana povezana s malim smanjenjem težine od 1.17 posto. To nije bila značajna razlika u odnosu na kontrolnu skupinu u kojoj su ispitanici izgubili 0.75 posto težine.

Pročitajte više