Ove dvije dijete su najpopularnije među osobama sa sindromom policističnih jajnika

Foto: Pexels

OTPRILIKE deset posto žena pati od sindroma policističnih jajnika (PCOS), stanja u kojem jajnici proizvode abnormalnu količinu androgena, muških spolnih hormona koji su obično prisutni kod žena, ali u malim količinama. To dovodi do stvaranja cista u jajnicima.

Ovaj sindrom može dovesti do hormonske neravnoteže u tijelu, što remeti tijek menstrualnih ciklusa, uzrokuje pojavu neželjenih dlačica na licu te utječe na težinu i plodnost žena. Osobe s ovim sindromom često se suočavaju s izazovima vezanim uz regulaciju tjelesne težine.

Sindrom policističnih jajnika može utjecati na metaboličke procese, hormonalnu ravnotežu i osjetljivost na inzulin, što može otežati upravljanje tjelesnom težinom. Ipak, mršavljenje je moguće i uz ovo stanje, a dvije dijete bile su najpopularnije 2023. godine među ženama s ovim sindromom.

Dijeta s niskim glikemijskim indeksom (GI)

Glikemijski indeks hrane je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko brzo hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Održavanje tjelesne težine i smanjenje inzulinske rezistencije važno je za osobe s ovim sindromom. Dijeta s niskim glikemijskim indeksom pomaže u kontroli razine šećera u krvi.

Prehrambeni proizvodi poput kruha, prerađene hrane i šećera odmah povećavaju razinu šećera u krvi i ne smijemo ih jesti ako se držimo ove dijete. Dakle, u prehranu moramo uključiti jaja, zeleno povrće i voće.

Voće poput jabuka, jagoda, marelica i šljiva uključeno je u ovu dijetu. Također bismo trebali konzumirati zeleni čaj jer je bogat antioksidansima, što ubrzava proces mršavljenja.

Protuupalna dijeta

Ova dijeta jača imunološki sustav i smanjuje upale. Namirnice biljnog podrijetla uglavnom su uključene u protuupalnu dijetu. Važno je u prehranu uključiti hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, orašaste plodove, sjemenke, ribu, namirnice bogate polifenolima i nemasne proteine.

Dok slijedimo ovu dijetu, ne smijemo jesti bijeli kruh, prerađenu i prženu hranu jer pridonose pretilosti i pogoršavaju simptome ovog sindroma. Također, trebali bismo izbjegavati alkohol.

Imajte na umu da je uvijek važno konzultirati se s medicinskim stručnjakom prije započinjanja bilo koje dijete.

Pročitajte više