Ove namirnice smatraju se zdravima, ali trebate ih izbjegavati ako želite smršavjeti

Foto: Pexels

DA bismo skinuli suvišne kilograme moramo se zdravo hraniti i vježbati. To znaju već i ptice na grani, ali uravnotežena prehrana često uključuje namirnice koje se smatraju zdravima, ali koje vas zapravo usporavaju u dolasku do željenog cilja.

Dijetetičarka Susie Burrell kaže da mnogi ljudi pretjeruju s hranom koja je niskokalorična i ne sadrži masti. 

"Nažalost, takve stvari često imaju previše šećera, što znači da vas sabotiraju", napisala je na svom blogu.

Ona savjetuje da se klonite namirnica u nastavku.

1. Smoothie

Smoothie je zdrav napitak, ali količina šećera u samo jednom smoothieju može dovesti do prekoračenja preporučenog dnevnog unosa. 

Odrasli ne bi smjeli konzumirati više od 30 grama šećera dnevno, a djeca više od 24. Jedan smoothie može sadržavati između 60 i 80 grama šećera. 

"Iako su pojedinačni sastojci koji se koriste za pripremu tipičnog smoothieja mlijeko, jogurt, voće, med, orašasti plodovi i sjemenke općenito gledano zdrava hrana, bogata hranjivim tvarima, kada se uklope u masivno piće daleko su od zdravog, uravnoteženog izbora."

Susie je rekla da se, ako vam je cilj smršavjeti, držite manjih smoothieja sa samo tri do četiri sastojka. 

2. Smeđa riža

Ugljikohidrati su važan dio svake prehrane te trebaju sačinjavati trećinu vaših obroka. Smeđa riža je bolja od bijele, ali nije namirnica s kojom treba pretjerivati.

"Jedna šalica kuhane smeđe riže sadrži 40 grama ugljikohidrata, isto koliko i tri do četiri kriške kruha", ističe Burrell te sugerira da je pola šalice kuhane riže dovoljno za jednu osobu, kao i da obroke koji se sastoje od riže obogatite dodatnim povrćem.

3. Umaci i namazi

Umaci i namazi, čak i oni koji se reklamiraju kao zdravi, često sadrže puno masnoća i vrlo su primamljivi.

Dijetetičarka kaže da pola šalice namaza od humusa sadrži oko 200 kalorija, a tu nisu ubrojane kalorije iz čipsa ili krekera koji ćete konzumirati uz njega.

Koristite samo žličicu do dvije umaka ili namaza po porciji.

4. Sušeno voće

Suho voće može se naći u žitaricama i proteinskim pločicama, ali je puno kalorija i koncentriranog šećera. Zato Burrell savjetuje da se radije odlučite za svjež komad voća.

5. Krekeri i niskokalorični čips

Krekeri te čips od leće su postali popularna alternativa standardnoj vrećici čipsa od krumpira. Međutim, samo zato što je riječ o niskokaloričnim varijantama, ne znači da su zdrave.

"Takvih grickalica se lako prejesti, ali ako već žudite za takvim stvarima, bolje je odabrati kokice. Grickalice rezervirajte za zabavne i posebne, a ne svakodnevne trenutke", zaključila je.

Pročitajte više