Pet znakova koji pokazuju da jedemo previše soli

Foto: Shutterstock

IAKO konzumiranje soli samo po sebi nije nimalo loše, ako se s njime pretjera može dovesti do ozbiljnih posljedica za naše zdravlje. Kako donosi WebMD, naše tijelo treba samo malu količinu natrija, točnije svaki dan bismo ga trebali unijeti oko 1500 miligrama. Međutim, istraživanja pokazuju kako prosječni Amerikanac dnevno unese količinu od preko 3400 miligrama natrija, što je vrlo opasno. Naime, previše soli u tijelu može dovesti do moždanog udara, bolesti srca i visokog krvnog tlaka.

No kako znati da unosimo previše soli u svoj organizam? Iako su simptomi često vrlo suptilni, liječnici nas upozoravaju kako neki znakovi upozorenja itekako postoje. Ono što je važno jest da ih ne ignoriramo kako se ne bismo susreli s neugodnim posljedicama.

Nadutost

Nadutost je jedan od najčešćih simptoma koji otkrivaju da konzumiramo previše soli. Budući da ona pomaže našem tijelu zadržati vodu, u trbuhu se nakuplja višak tekućine što dovodi do nadutosti, a nerijetko i neugodnih bolova u trbuhu.

Povišeni krvni tlak

Mnogo je razloga zbog kojih bismo mogli imati visok krvni tlak, ali jedan bi mogao biti povezan s pretjeranim unosom soli. Promjena krvnog tlaka događa se kroz naše bubrege kojima previše soli značajno otežava izbacivanje tekućine koja nam nije potrebna. Kao rezultat toga, naš krvni tlak raste.

Oticanje

Oticanje također može biti jedan od neobičnih znakova koji ukazuju na konzumiranje prevelikih količina soli. Naime, određeni dijelovi tijela poput lica, ruku, stopala i gležnjeva najvjerojatnije će početi oticati ako u tijelu imamo previše natrija.

Pojačana žeđ

Pojačana žeđ jedan je od načina na koje se naš organizam nosi s viškom soli. Kada jedemo previše slane hrane, našem je tijelu potrebnija tekućina te samim time dolazi do veće žeđi. Uz pojačanu žeđ i veću konzumaciju tekućine, također dolazi i do učestalog mokrenja.

Problemi sa spavanjem

Konzumiranje previše soli doslovno može pokvariti naš san, pogotovo ako imamo naviku konzumirati je kasno navečer. Nagli porast krvnog tlaka, zajedno s nagonom za češćim unosom vode i mokrenjem, znatno otežava spavanje te kvalitetu sna.

Pročitajte više