Pomaže li jabučni ocat kod mršavljenja? Ljudi kažu da, a znanstveni dokazi ne postoje

Foto: Pexels

Jabučni ocat dugo je bio glavna namirnica u smočnici, zahvaljujući svojoj svestranosti kao sastojku, od preljeva za salatu do umaka i variva. Nedavno je ovaj ocat također stekao popularnost zbog svojih ljekovitih svojstava.

Reklamira se za ubrzavanje mršavljenja, snižavanje razine šećera i kolesterola u krvi te povećanje energije. Dvije su stručnjakinje otkrile potencijalne dobrobiti jabučnog octa.

Zdravstvene prednosti jabučnog octa

Jabučni ocat ima određena zdrava svojstva koja su u velikoj mjeri posljedica sadržaja octene kiseline. "Octena kiselina vrlo je važan metabolit u našim tijelima, a jedini prehrambeni izvor octene kiseline je ocat", rekla je profesorica nutricionizma Carol Johnston za Fortune.

Jabučni ocat i mršavljenje

Ako provodimo promjene u prehrani i načinu života, jabučni ocat bi nam mogao dati malu prednost jer pomaže kontrolirati glad. Ipak, znanstveni dokazi ne pokazuju da je jabučni ocat čarobni napitak za mršavljenje, objasnila je dijetetičarka Kristine Dilley. Također, gubitak kilograma uz jabučni ocat je minimalan, manje od kilograma mjesečno.

Koliko jabučnog octa trebamo uzimati?

Stručnjakinje preporučuju uzimanje jedne do dvije žlice jabučnog octa dnevno, ali ne više od četiri žlice ukupno. "Najlakši i najsigurniji način da konzumirate jabučni ocat je da ga unesete u svoju svakodnevnu prehranu tako da ga dodate u hranu koju već konzumirate", predlaže Dilley.

Jabučni ocat dobar je dodatak preljevima za salate, marinadama za piletinu ili ribu, ukiseljenom povrću, juhama i varivima. Ako ga želimo uzimati samog, Dilley preporučuje da ga razrijedimo s otprilike 240 do 350 mililitara vode.

Jabučni ocat je jako kiseo, i ako ga pijemo samog, to može iritirati sluznicu usta ili oštetiti zubnu caklinu. Dilley preporučuje da se posavjetujemo sa svojim liječnikom prije nego što počnemo konzumirati jabučni ocat. 

Tko ne bi trebao konzumirati jabučni ocat?

Ako imamo gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), trebali bismo izbjegavati jabučni ocat jer može iritirati ranice u sluznici jednjaka, savjetuje Johnston. Ocat se također ne preporučuje osobama s gastroparezom. Budući da ocat usporava pražnjenje želuca, mogao bi pogoršati stanje.

Zaključno, jabučni ocat može pomoći u kontroli gladi, ali nije čarobno sredstvo za mršavljenje. Preporučena dnevna doza je jedna do dvije žlice, razrijeđene vodom, uz oprez kod određenih zdravstvenih stanja poput GERB-a ili gastropareze. Prije početka konzumacije, preporučuje se konzultacija s liječnikom.

Pročitajte više