Prehrana bogata vlaknima može pomoći sa zdravstvenim problemom koji muči mnoge ljude

Foto: Shutterstock

Nedavno objavljena studija u časopisu Nature pokazala je da prehrambena vlakna mogu utjecati na tjelesne markere i smanjiti rizik od artritisa. Kako prenosi Eating Well, znanstvenici su koristili podatke prikupljene u sklopu Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku od 2011. do 2020. godine.

U konačnu analizu bilo je uključeno više od 15 tisuća ispitanika. Rezultati studije pokazali su da što su ispitanici jeli više vlakana, manja je bila vjerojatnost da će prijaviti dijagnozu reumatoidnog artritisa. Kako bi došli do rezultata, koristili su prehrambeni indeks (DII) kako bi prikazali vezu između unosa i upale.

Cjelovite žitarice su bolje utjecale na status artritisa kod ispitanika

Međutim, samo konzumiranje puno povrća ne znači nužno da se artritis neće razviti kod određenih pojedinaca. Kako prenosi Eating Well, rezultati provedenog istraživanja ne pokazuju da vlakna iz voća i povrća mogu spriječiti nastanak reumatoidnog artritisa. Čini se da su neke cjelovite žitarice bolje utjecale na status artritisa kod ispitanika.

Ljudi koji su jeli najviše vlakana od žitarica pokazali su 25-postotno smanjenje prevalencije reumatoidnog artritisa, a nisu prijavili količinu koja je prevelika kada je u pitanju prevencija reumatoidnog artritisa. Osim toga, cjelovite žitarice mogu ponuditi dodatne zdravstvene dobrobiti poput stabilnije razine energije, boljeg zdravlja srca i poboljšane probave.

Preporučuje se uvrstiti u prehranu konzumaciju proizvoda od cjelovitog zrna pšenice i cjelovitih žitarica, poput smeđe riže, kvinoje, kukuruznog brašna, bulgura, zobi ili heljde, u što većoj količini. 

Pročitajte više