Siti ste do grla, ali i dalje jedete? Ovo su skriveni razlozi prejedanja

Foto: 123RF

URAVNOTEŽENA i raznovrsna prehrana ključ je zdravlja. No to ne vrijedi ako pod raznovrsnim mislite na svakodnevno jedenje čokolade, čipsa, gumenih bombona i drugih praznih kalorija.

Čak i ako se vaša prehrana temelji isključivo na zdravim namirnicama, ali se ne sjećate kada ste posljednji put osjetili pravu glad nego se uporno prejedate, na potpuno ste krivom putu...

Zato proučite najčešće razloge prejedanja i preduhitrite sami sebe idući put kada posegnete za hranom:

1. Preskačete doručak

Ovo je dvosjekli mač. Da, možda ćete unijeti manji broj kalorija (ili nećete uopće), ali to će vjerojatno vrijediti samo do podne. Kada vas uhvati glad, imat ćete osjećaj da biste mogli pojesti sve što se nađe ispred vas, a rezultat će biti prejedanje. 

2. Jedete dok gledate omiljenu seriju

Ili film, vijesti ili nešto treće. Izbjegavajte jesti ispred bilo kakvog ekrana jer vam oni odvlače pažnju. Tako nećete biti fokusirani na svoj obrok i na kraju nećete uopće biti svjesni koliko ste pojeli.

3. Žedni ste

Pomalo neobično, ali ljudi često ne razlikuju žeđ od gladi. Kako biste izbjegli prejedanje, prije nego što posegnete za omiljenim grickalicama popijte čašu vode i malo pričekajte. 
Zatim ponovo razmislite jeste li uistinu gladni.

4. Pratite partnerov tempo

Jednostavno nemojte. Ne morate pojesti jednaku količinu hrane koju može pojesti vaš partner od 100 kilograma, dva metra visine i koji uz to cijeli dan radi fizički posao dok vi sjedite ispred kompjutera. I ne, ona čokolada koju ćete pojesti nakon ručka zajedno s njim vam također ne treba.

5. Vaši tanjuri su preveliki

To ne znači da morate jesti iz tanjurića na kojima inače stoje šalice, ali veličina tanjura stvarno može dovesti do prejedanja. Kada u tanjuru ima puno praznog prostora, porcija djeluje puno manja i zbog toga imate potrebu pojesti više. 

6. Živčani ste

Ako ste jedna od onih osoba koje se najlakše i najbrže smire ili utješe hranom, nemojte to više raditi. Niste gladni i to znate.

Pročitajte više