Splitska fitness influencerica otkriva nam kako najlakše smršavjeti do ljeta

SKIDANJE suvišnih kilograma gotovo nikome nije jednostavan zadatak, pogotovo ako ga želimo postići u relativno kratkom vremenu. Splitska fitness trenerica i influencerice Lara Santini zato je za Index otkrila kako možemo u što kraćem roku doći do zavidne tjelesne forme.

Kako objašnjava, ne postoji najbolja vježba za skidanje kilograma. Kilogrami se u pravilu mogu izgubiti i bez vježbanja ako je prehrana prilagođena našim energetskim potrebama. Zakoni fizike vrijede za svakoga od nas, govori Santini, što bi u prijevodu značilo da trebamo jesti manje u odnosu na ono što potrošimo.

''Ako uz to dodate bilo koju vrstu tjelesne aktivnosti poput vježbanja u teretani i grupnim programima, trčanje, planinarenje i slično, kilogrami će ići dolje. U posljednje vrijeme se stavlja i važnost na dnevnu aktivnost u obliku dnevnih koraka, a preporuka je osam do deset tisuća koraka dnevno, što uvelike može utjecati na potrošnju tijekom dana'', savjetuje trenerica.

Ono što sama primjenjuje sa svojim klijenticama je trening snage u teretani koji se bazira na vježbama koje uključuju čitavo tijelo uz progresiju s radnim kilažama jer upravo je to put do tijela kojima većina žena teži, a kardio (trčanje, bicikla, traka...) je alat koji primarno koristi za zdravlje dišnog i kardiovaskularnog sustava, a ne samo u svrhu mršavljenja.

''Velik broj žena vrijeme troši na kardio spravama u teretanama što uglavnom ne daje rezultate kakvima većina njih teži, a to je čvrsto i utegnuto tijelo koje je posljedica treninga snage i izgradnje mišića, a ne sati i sati kardija. Kardio je dobar alat za generalno zdravlje i djelomično spuštanje kalorija, ali ne nužno i za mršavljenje. U početku je uistinu moguće gubiti kilograme, ali ta potrošnja će se vrlo brzo stabilizirati, a vi ćete morati konstantno povećavati vrijeme provedeno na traci'', objašnjava Santini.

Kako dodaje, cilj dobrog treninga su najbolji rezultati uz minimalni utrošak vremena. Zato treba prioritizirati trening utezima koji se bazira na osnovnim vježbama (čučanj i njegove varijacije, mrtvo dizanje, potisci i povlačenja) u svrhu izgradnje mišićne mase i čvrstog tijela, kardio za zdravlje i dodatnu potrošnju, a u gubljenju kilograma je najvažnija prilagođena prehrana.

''Prehrana se treba bazirati na cjelovitim namirnicama''

Što se tiče prehrane, Santini savjetuje da bi se ona trebala prvenstveno bazirati na cjelovitim i hranjivim namirnicama, odnosno onim namirnicama koje nisu prethodno obrađene i koje bismo sami mogli uzgojiti u svom vrtu.

''Namirnice koje bi se trebale uključiti u prehranu su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, izvori proteina (meso, riba, jaja) te nezasićene masti kao što su maslinovo ulje i orašasti plodovi. Prehrana koja se bazira na ovakvim namirnicama će vam pružiti puno više energije, pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje, poboljšati zdravlje i potencijalno dovesti do gubitka kilograma. No to ne znači da u potpunosti treba izbjegavati ostale namirnice u kojima uživamo. Nikad nije problem u namirnici, samo u njenoj količini'', objašnjava.

Isto tako, Santini naglašava kako ona sama hranu ne voli dijeliti na dobru i lošu jer se dodavanjem moralne vrijednosti onome što jedemo stvara osjećaj krivnje, a to ne želimo. Poanta svega je da zdrava hrana ne bi trebala biti samo još jedna dijeta u nizu ili još jedne pripreme do ljeta, nego je cilj dugoročno promijeniti prehrambene navike, što će donositi rezultate na duge staze.

Brzo skidanje kilograma nije najbolja opcija

Iako se mnogi nadaju kako se moguće riješiti svih neželjenih kilograma u tek nekoliko tjedana ili mjeseci, Santini kaže da to ipak nije realno očekivati. Osim toga, smatra da to nije ni zdravo.

''Svi žele izgubiti kilograme, ali rijetko tko želi biti strpljiv. Potrebno je shvatiti da kilogrami koji su se nakupljali mjesecima, godinama, ne mogu samo tako otići u mjesec dana priprema za ljeto. Znam, svi mi želimo rezultate i svi ih želimo brzo, a brzo obično nije najbolje. Potrebno je vrijeme i trud'', upozorava Santini.

Ona također objašnjava kako često vidi da bi ljudi radije gladovali mjesec dana živeći na salati ili ispijajući detox sokove u svrhu brzog gubitka kilograma umjesto da provedu šest mjeseci do godinu dana mijenjajući svoje prehrambene navike i stil života koji će im omogućiti dugoročne životne promjene.

''Najveći problem tih instant dijeta je jojo-efekt, a to znači da osobe uglavnom vrate kilograme onog trenutka kad krenu jesti ili čak i više u odnosu na ono kad su započeli dijetu. Važno je naglasiti da sve dijete koje postoje funkcioniraju na isti princip, a to je kalorijski deficit. Najbolja dijeta je ona koje se možeš pridržavati do kraja života. Gubitak kilograma bez promjena životnih navika je samo još jedna bezuspješna dijeta u nizu. Rezultati koje želimo sutra posljedica su postupaka koje činimo danas. Fokus treba staviti na navike jer sve je u procesu'', dodaje.

Pročitajte više