Sumnjate da vam fali vitamina D? Obratite pozornost na ove znakove

Foto: 123RF

VITAMIN D je važan mikronutrijent iz skupine vitamina topivih u mastima, a često se naziva i sunčanim vitaminom. 

Ovaj vitamin dobiva se iz hrane, dodataka prehrani i sunčevih zraka, ali kad nešto pođe po zlu i vaše tijelo se suoči s nedostatkom vitamina D, može doći do negativnih posljedica.

Ovo su znakovi koje vam tijelo pokazuje kada mu nedostaje ovog važnog vitamina, prenosi portal BrightSide.

1. Znojenje glave

Postoje različiti simptomi koji ukazuju na to da je razina vitamina D niska. 

Jedan od najočitijih simptoma nedostatka vitamina D kod odraslih osoba je pretjerano znojenje glave u usporedbi s ostatkom tijela.

Ako vam se glava jako znoji, to može biti povezano s nedostatkom vitamina D u tijelu i možda ćete trebati konzultirati svog liječnika.

2. Bol u kostima

Nedostatak vitamina D može smanjiti sposobnost tijela da unosi kalcij u koštano tkivo, što može dovesti do osteomalacije ili slabljenja kostiju.

Preporučuje se osigurati dnevni unos potrebne količine vitamina D kako biste izbjegli bol u kostima, lomove kostiju i slične bolesti poput osteoporoze.

3. Bol u mišićima

Vitamin D ne utječe samo na kosti, već i na mišiće. Manjak ovog vitamina može uzrokovati snažnu bol u mišićima, slabost, smanjenu mišićnu masu i loš oporavak mišića nakon intenzivne tjelesne aktivnosti.

Niska razina vitamina D također može uzrokovati kroničnu bol u tijelu, što je jedan od glavnih simptoma fibromialgije.

4. Slab imunološki sustav

Vitamin D igra veliku ulogu u podršci vašeg imunološkog sustava. Nesvjesni toga, liječnici su počeli davati ovaj vitamin za liječenje infekcija davno prije nego što su otkriveni antibiotici.

Na primjer, oboljeli od tuberkuloze poslani su u sanatorije gdje su bili izloženi suncu što je, kako su tada liječnici smatrali, izravno ubilo infekciju.

Dakle, ako patite od čestih virusnih infekcija, razlog može biti niska razina vitamina D.

5. Umor i slabost

Umor i slabost se često pripisuje užurbanom načinu života ili nedostatku sna. Pokazalo se, međutim, da također može biti uključen nedostatak vitamina D u tijelu.

Studija koja je promatrala učinak dodatka vitamina D prehrani za bolesnike koji osjećaj umor pokazala je značajno smanjenje simptoma umora nakon normalizacije razine vitamina D.

6. Gubitak kose

Mnogo je čimbenika koji mogu pokrenuti gubitak kose, a manjak vitamina D jedan je od njih.

Nedostatak ovog vitamina može dovesti do stanjivanja i gubitka kose.

Vitamin D ima sastavnu ulogu u procesu rasta dlake na mjestu nastanka dlake i može se koristiti kao dodatak usmjeren na liječenje gubitka kose.

7. Anksioznost i depresija

Vitamin D je jedinstveni vitamin koji utječe na mnoge dijelove našeg tijela, uključujući mozak.

Nakon što je vitamin unesen u vaše tijelo, oslobađa neurotransmitere poput dopamina i serotonina koji utječu na rad mozga.

Prema znanstvenicima, nedostatak vitamina D može dovesti do anksioznosti, depresije i može biti povezan s mentalnim bolestima, uključujući šizofreniju.

Ako imate bilo koji od znakova nedostatka vitamina D, planirajte posjet liječniku koji će procijeniti razinu ovog vitamina u vašem tijelu i propisati vam potrebnu dozu vitamina D.

Pročitajte više