U ove mitove o ženama koje dižu utege mnogi vjeruju, a ne bi trebali

Foto: Pixabay

NE POSTOJE vježbe koje su namijenjene pripadnicima isključivo muškog ili ženskog spola. Ipak, žene ponekad izbjegavaju neke vježbe, primjerice one koje uključuju dizanje utega. Vjeruju da je to opasno ili da će ih učiniti muškobanjastima. To su samo mitovi u koje mnogi vjeruju, a ne bi trebali. Dizanje utega ima brojne zdravstvene prednosti. 

Evo oko čega niti jedna žena koja želi dizati utege ne bi trebala brinuti.

1. mit: Dizanje utega učinit će vas muškobanjastima

Ženama je teže izgraditi mišiće zbog niske razine testosterona, hormona odgovornog za rast mišića. Upravo zbog toga moraju uložiti puno više u izgradnju mišića. Umjereni treninzi koji uključuju vježbe snage dva do tri puta tjedno nikoga neće učiniti muškobanjastim.

2.mit: Opasno je

Trening snage može uzrokovati ozljede ako se vježbe ne izvode pravilno ili dižete veću težinu nego što ste sposobni. Dizanje utega nije ništa opasnije za žene u odnosu na muškarce. Štoviše, dizanje utega smanjuje rizik od osteoporoze, čestog problema starijih žena koji se odnosi na kosti.

3. mit: Morat ćete unositi puno proteina

Proteini je jedan od tri vitalna makronutrijenta i nužan je za gubitak kilograma i rast mišića. No ne morate pretjerivati s proteinima kad trenirate snagu. Uravnotežena prehrana i tanjur pun proteina, masti, ugljikohidrata i vlakana su sasvim dovoljni.

4. mit: Morat ćete utrošiti sate da biste vidjeli rezultate

Nije potrebno utrošiti sate i sate da biste vidjeli rezultate, već izazvati tijelo. Problem je što mnoge žene izvode vježbe s laganim bućicama jer vjeruju da će ih teški utezi učiniti muškobanjastima. To je razlog zbog kojeg ne vide rezultate. Važno je izazvati tijelo i eksperimentirati s vježbama da biste došli do željenog cilja.

5. mit: Žene trebaju dizati samo lagane utege

Na početku je važno krenuti s laganim utezima, ali s vremenom treba povećavati težinu koju dižete. Treniranje s istom težinom usporava napredak. 

Pročitajte više