Za jake kosti mlijeko nije dovoljno: Određena hrana šteti gustoći kostiju

Foto: Shutterstock

Kako starimo, gubimo koštanu masu i gustoću. Kod žena se taj gubitak ubrzava nakon menopauze, dok kod muškaraca dolazi postupnije. Jedan od načina izgradnje jakih kostiju je prehrana. Važno je fokusirati se na dvije stvari - kalcij i vitamin D.

Međutim, ortopedi sada tvrde da zaštita i održavanje jakih kostiju imaju manje veze s ispijanjem litara mlijeka, a više s izbjegavanjem hrane i pića koji mogu utjecati na gustoću kostiju.

"Iako su kalcij i vitamin D važni za održavanje zdravlja kostiju, prekoračenje preporučenih doza dnevno može imati negativan učinak i nanijeti više štete nego koristi. Potrebe za kalcijem i vitaminom D ovise o dobi pa provjerite koja je optimalna doza za vas", izjavila je dr. Liz Matzkin za BuzzFeed.

Savjetovala je da su za osobe starije od 50 godina preporuke 1000 miligrama kalcija dnevno i 800 do 1000 međunarodnih jedinica vitamina D dnevno.

U nastavku doznajte koju hranu ortopedi izbjegavaju kako bi smanjili rizik od osteoporoze.

Alkohol

Povećana konzumacija alkohola može promijeniti sposobnost tijela da apsorbira važne hranjive tvari, koje su zapravo korisne za zdravlje kostiju, poput kalcija, vitamina D i magnezija.

Kofein

Pokazano je da kofein povećava gubitak kalcija i smanjuje apsorpciju kalcija, što oboje negativno utječe na zdravlje kostiju. Popijte kavu ili čaj bez kofeina ili, još bolje, običnu čašu vode.

Pšenične posije (mekinje)

Pšenične posije imaju visoku razinu fitata koji mogu spriječiti apsorpciju kalcija. Ne morate ih se potpuno kloniti, dovoljno je da ih konzumirate u umjerenim količinama.

Sol

Konzumacija prekomjerne količine soli (više od 2300 miligrama dnevno) može dovesti do gubitka kalcija iz kostiju. Prema studiji iz 2018. koju je proveo Journal of the American College of Nutrition, povećana konzumacija natrija značajno povećava rizik od osteoporoze.

Pročitajte više