Zaštiti svoju odjeću za vježbanje - posebno ako je kvalitetna i skupa

Foto: 123rf

NETKO pati na skupe na cipele, a netko, žene, ali - bez brige - i muškarci koji se bave fitnessom, pate na skupu opremu i odjeću. Doduše, to jako često nije samo izraz patnje i fetiša jer ako ćemo realno - za dobar sport treba i dobra oprema. Ne zaboravite da vaše tijelo zaslužuje najbolje, a tu definitivno spada i kvalitetnija odjeća, koja će bolje prianjati, bolje upijati znoj te kao takva biti čvršća i izdržljivija prilikom tolikog broja pranja. 

I zato ne dozvolite da vaša investicija propada samo zato što ne znate kako prati svoju odjeću za fitness, skupe tajice, topiće, majice... 

Sve o tome rekli su stručnjaci tvrtke Harper Knit iz Nashvillea, proizvođača sportske opreme, a koji savjetuju: 

Deterdžent

DA -  Ako je ikako moguće probajte nabaviti deterdžent namijenjen baš sportskoj opremi koji će biti nježan prema vašoj odjeći, ali "grub" po pitanju uklanjanja bakterija i mirisa znoja. 

NE - ne koristite ga previše. U kombinaciji sa znojem previše deterdženta samo će stvar učiniti još gorom, odnosno - preintenzivan miris deterdženta vaš će znoj učiniti još smrdljiviji zato jer će ta zaostala količina deterdženta biti savršen mamac za bujanje gljivica. 

Kako okrenuti odjeću 

Definitivno je okrenite naopako - ne samo da zaštitite materijal već zato da ta unutarnja strana u koju se upilo više znoja bude dostupnija za pranje. Uostalom, tako ćete zaštiti i boje i eventualni print s nje. 

Omekšivač - da ili ne 

NE - definitivno. To je apsolutno pravilo kada je riječ o pranju sportske odjeće koja nije zamišljena da bude mekana. Posebno ako ste uložili u opremu koja je tehnološki prilagođena baš sportašima, odnosno - pomaže upiti što više znoja, a što jedan običan omekšivač s vremenom totalno uništiti. 

Topla ili hladna voda

Uvijek samo hladna voda! S obzirom da se sportska odjeća ne prlja klasično - ona je prljava zbog znoja, zato niti ne treba pranje na visokim temperaturama. Uostalom, zna se da visoke temperature uništavaju materijale koji nisu namijenjeni takvom pranju pa bi vam se moglo dogoditi da pranjem isperete sve one novce koje ste uložili u nju. 

Sušilica? 

Ni za živu glavu! Sportsku odjeću uvijek sušite na zraku, po mogućnosti vani, kako bi bila što svježija i prozračnija. Uostalom, danas je prilično moderna oprema koja na sebi imaju reflektirajuće detalje, a oni bi u sušili mogli otpasti već nakon dva-tri sušenja. 

A što je s mrljama od znoja i hrane? 

U slučaju da se ipak zaflekate, ili da vaša svijetla odjeća pokaže mrlje od znoja i napornog rada, prije pranja u hladnoj vodi pozabavite se flekom iz domaće radinosti. Pomiješajte tri žličice soda bikarbone s jednom žličicom vode, nanesite je na mrlju, ostavite 10-20 minuta i potom mrlju izribajte mekim, toplim ručnikom. I samo isperite hladnom vodom. 

A ako baš jako smrdi? 

I za to ima lijeka. Stručnjaci kažu da takvu odjeću koja možda pojačano smrdi jer je koristite već dulje vrijeme (i perete na krivi način), lijek je - ocat. Jednostavno namočite odjeću u ocat prije nego je ubacite u mašinu. Hladna voda - odabrani deterdžent, bez omekšivača - hladna voda.  
 

 

Pročitajte više