"Želim trenirati": Kako početi?

Foto: 123rf

DOŠLO JE vrijeme u kojem ste odlučili da zaista želite početi trenirati, postići željenu formu? Prošlo je već mnogo vremena od kada ste o treningu prvi puta počeli razmišljati, međutim - ni danas niste sigurni na koji način početi?

Ovo su ključni savjeti, ne samo za početak treniranja, već i za vaš budući napredak kao iskusnog vježbača.

1. Plan je početak rada, a s obzirom da u planu imate trening, već ste počeli! :)

2. Upišite se na fizičku aktivnost o kojoj ste najvećim djelom razmišljali. Ukoliko ste se vidjeli u teretani, upišite onu najbližu, s obzirom da još nemate naviku odlaska na trening, a samim time što vam je teretana blizu nemate izgovor da ne stignete do nje.

Imajte na umu kako odabir načina treniranja nije odluka koja mora biti dugoročna. Dugoročna bi odluka trebala biti da želite trenirati, a što točno, ovisi isključivo o vašem tijelu. Svaka fizička aktivnost je poželjna, a što vašemu tijelu najviše odgovara saznat ćete tek kada mu ponudite odabir.

Iz navedenog razloga u početku je dobro okušati se u više vrsta treninga u kojima se potencijalno vidite i spoznati reakcije različitih načina treniranja u odnosu na vaše tijelo.

3. Nakon što stignete na dugo planirani trening ne tražite „kolegu za priču“ već u garderobi. Tek ste došli, sve vam je nepoznato, biti će vam dovoljno zanimljivo i bez da s nekim pričate. Druženje neka dođe s vremenom, jer ako je na taj način do njega došlo, znači da ste već dovoljno ušli u rutinu svoga treninga i da pokoji razgovor neće narušiti izvedbu vježbi.

4. Kad prođe početna euforija i osjetite velik umor nakon treninga, donesite odluku da ćete svaki idući trening odraditi još bolje i jače! Nakon toga budite sigurni da je trening postao dio vašeg života.

5. Ako ste odradili sve prethodne korake, čestitamo, postali ste sportaš/sportašica! :)

Pročitajte više