Znanstvenici upozoravaju: Jedna prehrana može povećati rizik od Alzheimerove bolesti

Foto: EPA

Pojavio se razlog više da jedemo manje crvenog mesa ili da njegov unos potpuno ograničimo. U studiji objavljenoj u prosincu u Journal of Alzheimer's Disease, znanstvenici su utvrdili da zapadnjačka prehrana, koja obiluje crvenim mesom i prerađenom hranom, može povećati rizik od Alzheimerove bolesti za 40 do 50%. S druge strane, biljna prehrana značajno smanjuje rizik.

"Čini se da su najveći čimbenici rizika u prehrani meso, osobito crveno i prerađeno, te ultraprerađena hrana", napisali su autori studije, William Grant i Steven Blake.

"Ta hrana uvelike pridonosi i pretilosti. Smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti povezano je s većom konzumacijom voća, mahunarki, orašastih plodova, omega-3 masnih kiselina, povrća i cjelovitih žitarica", dodali su.

U izvješću o studiji, Newswise je naveo da meso povećava rizik od Alzheimerove bolesti povećanjem upale, otpornosti na inzulin, oksidativnog stresa, zasićenih masnoća, krajnjih proizvoda napredne glikacije i trimetilamin-N-oksida.

Slična studija iz listopada pokazala je da su ljudi koji su jeli najviše prerađenog i neprerađenog crvenog mesa, povećali rizik od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji su ga jeli najmanje, za 62 posto. Svaka dodatna dnevna porcija neprerađenog crvenog mesa povećala je rizik za 24 posto, a svaka dodatna dnevna porcija prerađenog crvenog mesa povećala je rizik za 46 posto.

Ovaj problem utječe i na Zemlju, budući da je poljoprivreda najveći izvor metana koji ima 80 puta veću moć zagrijavanja planeta od ugljičnog dioksida. Studija iz rujna pokazala je da bi zamjena polovice mesa biljnim alternativama mogla smanjiti takvo zagađenje za jednu trećinu do 2030. godine.

Pročitajte više