Batat - tako blizu, a tako daleko od krumpira. Počnite ga jesti već danas

Foto: Shutterstock/Index

NJEGOV izgled i tekstura podsjećaju na krumpir, ali batat spada u porodicu slakova i zapravo nema nikakve veze s krumpirom. U Srednjoj Americi se uzgaja već najmanje 5000 godina, a u Europu ga je prvi put donio Kristofor Kolumbo, koji ga je otkrio na svom putovanju 1492.

Danas se batat u prehrani koristi na razne načine i prisutan je u brojnim slanim i slatkim receptima. Za vas smo, uz savjete o korištenju batata u kuhinji, pripremili i nekoliko recepata koji će vam pomoći da se bolje upoznate s ovom svestranom namirnicom. 

Kupnja i skladištenje

Kad kupujete batat, najbolje ga je primiti u ruku i pregledati. Ako izgleda smežurano i prelagano za svoju veličinu, meso mu se vjerojatno već osušilo. Batat je korjenasto povrće i u sebi skladišti vodu i hranjive tvari tako da bi plod trebao biti težak i pun. Klice ne smetaju i također su jestive.

Što se tiče skladištenja, batat na 10°C možete čuvati između tri i šest mjeseci, a ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, izdržat će tjedan ili dva. Batat nikada nemojte čuvati u hladnjaku jer ne podnosi niske temperature.

Kuhanje s batatom

Batat možete oguliti prije kuhanja ili sjeckanja, ali preporučujemo da koru ne skidate jer je bogata vlaknima. Gulite li batat, imajte na umu da će brzo početi tamnjeti, pa osigurajte da sve ostalo bude spremno za kuhanje u isto vrijeme ili ga potopite u hladnu vodu dok vam ne zatreba. Najjednostavnije ga je ispeći cijelog u pećnici.

Nakon što vidite da je omekšao kada ga probodete vilicom, možete ga odmah jesti ili koristiti za daljnju pripremu jela. Lako ga možete pretvoriti u ukusne krumpiriće pečene u pećnici ili napraviti zdravi domaći čips. Kada je zgnječen, hranjiva je i ukusna zamjena za pire krumpir, a može se koristiti i kao dodatak za juhe i variva.

Njegova slatkoća čini ga odličnim dodatkom slasticama i koristi se za pripremu klasičnih pita, kolača, keksa i palačinki. 

Pečeni pomfrit od batata

Krem juha od poriluka i batata

Pierogi s batatom

Rižoto s prženim batatom

Njoki od batata sa smeđim maslacem i gljivama

Gnijezda od batata s jajima

Hrskavi čips od batata

Popečci od batata

Pročitajte više