Bili smo u lokalu koji je obožavao Tomašević, oduševio nas je zapečeni grah

Foto: Index

GRILL Žar na zagrebačkoj Trešnjevci (Badalićeva 19) poznata je kvartovska pečenjara, ali i nekad omiljeno mjesto zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, gdje je jednom tjedno imao naviku pojesti ćevape i bio je jedan od, ajmo to tako reći, celebrity gostiju ovog malog grilla. Ne znamo zalazi li još uvijek u Žar, no nije ni bitno. Mi smo otišli provjeriti što se dobro ovdje može pojesti.

Što tu ima za pojesti?

Žar na meniju ima: zapečeni grah 3.98 eura (30 kn), mazalice 4.65 eura (35 kn), ćevape na više načina - od običnih (6.90 eura/52 kn) 10 komada do porcije čarobnih (9.03 eura/68 kn), punjenih (8.49 eura/64 kn) i u kajmaku (8.10 eura/61 kn), pljeskavice (6.90 eura/52 kn), uštipke (9.03 eura/68 kn), vješalice (9.03 eura/68 kn)... Zapravo sve što opravdava ime "grill". Nekako je tu među jelima s piletinom zalutala i chimichanga (7.30 eura/55 kn), ali oprostit ćemo im.

Cijeli jelovnik iz Žara možete pronaći u galeriji ispod naslovne fotografije članka, a mi nastavljamo s recenzijama gostiju.

Gosti oduševljeni, vole ih i turisti

Na Googleu je prosječna ocjena 4.4, a ukupno ih ima 798 u trenutku pisanja ovog teksta. Čini se kako ovdje dolazi jesti dosta stranaca, a mahom su pohvalili hranu i uslugu u Žaru.

"Sjajni hamburgeri i krumpirići! Bili smo umorni od dugog puta i željeli smo odmah jesti u blizini našeg Airbnb-ja i ovo je bilo savršeno mjesto. Bilo je ugodno, porcije su bile velike, sve je stiglo brzo, dio osoblja je govorio engleski, a dio hrane na jelovniku bio je tipično balkanski. Svidjelo mi se. Planirali smo tamo jesti i sutradan, ali šteta što je nedjeljom otvoreno samo do 4.30 popodne", napisala je Ellen.

"Definitivno najbolji roštilj koji sam probala u Zagrebu. Ovo malo mjesto sa samo oko 6 stolova unutra i 4 vani ima i dostavu, pa je još jedna opcija da ga pronađete preko Bolta ili Glova. Ako još niste probali, svakako odite, nećete požaliti! Nažalost, sve smo pojeli prije nego što sam uspjela fotografirati hranu", oduševljena je Tatjana.

"Savršena večer - zadnja večera u Zagrebu, a htio sam probati nešto tradicionalno i ne ludo skupo. Nismo bili razočarani, s manje od 30 eura po osobi sve uključeno s izvrsnim mesom na žaru, krumpirom, salatom, pivom i desertom. Ljubazni konobar (i njegov odličan engleski), vrlo ugodna večer. Svakako vrijedi posjetiti", piše Eugenio.

"Ovo je vrhunsko mjesto u Zagrebu za ćevapčiće, tipično balkansko jelo s roštilja. Sočno meso, odlična lepinja. Postavljanje i servis vrlo jednostavni, ali ok. Nije fensi", kaže Aleksandar.

"Odličan roštilj. Naručila sam platu za jednu osobu i stvarno sam uživala u svakom dijelu. Cijena je vrlo razumna, a porcija dovoljno velika da utaži glad. Konobar je jako ljubazan, smiren i odlično govori engleski. Vratit ću se", zadovoljan je Matus.

Otišli smo i mi u Žar na jedan kasni ručak

U Žar smo se zaputili jedno poslijepodne, oko 17 sati. Nije bilo ljudi, možda zato što smo bili u terminu između ručka i večere, no gotovo su svi stolovi bili rezervirani za kasnije. Prostor je jako uredan. Sjeli smo i pogledali ne predug jelovnik i nije nam trebalo puno da se odlučimo - ćevapi, pljeskavica, zapečeni grah, ajvar i kajmak bili su naš izbor.

U svaku su porciju uz meso s roštilja uključeni i prženi krumpirići, a lepinja se treba naručiti posebno. Ono što ne smijemo zaboraviti reći je da će vam prije nego što naručite piće donijeti bokal obične vode, pa možete ili ne morate naručivati još nešto za piće.

Pljeskavica iznenađenje na svoj način

Ćevapi su nam bili ok, ništa spektakularno, ali pljeskavica je bila baš ugodno iznenađenje za jelo koje je nerijetko žilavo, odnosno gumasto i pomalo suhonjavo. Ovo je bila gurmanska pljeskavica sa sirom i slaninom, malo deblja i jako sočna, a ujedno i rahla.

Definitivno preporuka za one koji vole pljeskavice s dodacima, a možda i za one koji su mislili da uopće ne vole pljeskavice. Običnu nismo probali, ali vjerujemo da ćemo neki idući put i nadamo se da je jednako sočna, a ujedno i rahla kao ova gurmanska. Važno je spomenuti i kako se uz hranu dobije i poštena porcija crvenog luka.

Lepinja je milina, ali taj grah...

Lepinja je jako mekana (nije masna, ne ide na foru somuna s ćevapima, već umjesto kruha, odvojeno) i prozračna, baš kako treba biti kad je poslužena kao dodatak. Ali svu pažnju ukrao je ovaj zapečeni grah.

"Kuhar je Makedonac", rekao nam je gospodin koji radi u Žaru. "Super radi zapečeni grah." I moramo priznati, ne da ga radi super, radi ga trenutno najbolje u Zagrebu. Imali smo ranije par favorita među zapečenim grahom, ali pokvarili su se tako da je grah postao ili nevjerojatno suh i gust ili pak voden kao da je na salatu, ali bez okusa, a da ne govorimo da se koriste sve pogrešne sorte graha.

Ovaj je zapečeni grah bio nevjerojatno kremast (radi se o bijelom plosnatom grahu koji je obavezan za to jelo), s blagim okusom crvene paprike i ne previše dimljenog, ni u okusu ni u mirisu. Unutra su se jasno mogli razaznati komadići suhog mesa, to jest mekanog hamburgera (svinjske potrbušine).

Bio je dovoljno slan i malo jače papren - nama savršeno jer kod zapečenog graha baš želimo tu paprenost. Podsjetio nas je na onaj pravi nekadašnji grah po sajmovima, zapečen u glinenim posudama, bez nekog šminkeraja, koji nismo mogli naći godinama. I eto ga na Trešnjevci. Drago nam je što smo ga našli i jedva čekamo da ga opet vidimo.

Pročitajte više