Japanci ne vole koricu na kruhu pa su razvili onaj koji je ni nema

Foto: Shutterstock

MNOGI Japanci uživaju jesti pahuljasti i mekani bijeli mliječni kruh, poznat kao 食パン shokupan, pečen u četvrtastim kalupima. Bilo da se radi o sendvičima s jajima ili zatvorenim "džepovima" za sendviče, gotovo svim shokupan sendvičima koji se prodaju u Japanu uklonjena je kora.

Postoje ljubitelji kruha s koricom, ali ondje prevladava mišljenje da korice nisu tako ukusne kao kruh koji se nalazi unutra (kao što i Talijani vole svoj tramezzini bez korice). Ovo bi se moglo pripisati davnim danima kada su kore kruha bile tvrđe, ali ova percepcija je ostala pa trgovine diljem Japana nastavljaju skidati koricu.

@leekumkeeusa Tag a friend who would enjoy this crustless Egg Salad Sandwich filled with Lee Kum Kee Sriracha Mayo and Minced Garlic! 🥪 #leekumkee #leekumkeeusa #sandwich #sandwichrecipe #eggsalad #eggsaladrecipe #eggsaladsandwich #srirachamayo #egglovers #garlic ♬ Summer Is for Falling in Love - Sarah Kang & EyeLoveBrandon

Iako neke tvrtke daju kore farmerima da ih koriste u stočnoj hrani i ponovno u drugim pekarskim proizvodima, ne čine sve isto pa praksa uklanjanja kora rezultira bacanjem hrane.

Ne više

The Imperial Hotel Co Ltd. hotel je u kojem su prije posluživanja sendviča rezali koru, no počeli su prodavati sendviče napravljene s novim kruhom, s netaknutom "korom". Sendviči se mogu kupiti u Gargantua Delicatessen, luksuznoj pekarnici koja poslužuje hotelske goste i sve druge od 1971. godine

Tokijski kuhar Sugimoto, koji aktivno promiče UN-ove ciljeve održivog razvoja kroz hranu, bio je taj koji je preuzeo vodstvo u razvoju ovog koncepta: umjesto da razmišlja o načinu recikliranja odrezanih kora kruha, odlučio je razviti kruh koji nema koricu koja bi bila odbačena.

Nakon otprilike šest mjeseci pokušaja i pogrešaka, tim je došao do "bijelog kruha s novom teksturom" koji nema koricu. Taj kruh peče se polagano na nižoj temperaturi od konvencionalnog shokupan kruha, što rezultira vlažnijom teksturom, te je mekan i bijel sve do korice, uključujući i nju.

Pročitajte više