Kako da jabuke ne posmeđe nakon rezanja? Ovdje je nekoliko trikova

Foto: Unsplash

SEZONA JABUKA još uvijek traje, a osim u ukusnim desertima poput pita i mnogih drugih kolača, jabuke volimo jesti i kao zdravi snack ili međuobrok. No često, kada ih narežemo na kriške, ne prođe ni nekoliko minuta prije nego što posmeđe.

Jabuke, zajedno s nekim drugim voćem, poput krušaka i banana, jako brzo posmeđe nakon što ih se oguli, nareže i izloži zraku. To se događa zbog kemijske reakcije koja onda ne samo da mijenja njihov izgled, već i miris i okus. No kako to spriječiti i može li se to uopće spriječiti? Imamo nekoliko trikova.

Voda i sol

U mlaku vodu stavite pola žličice soli i promiješajte. Narežite jabuke na ploške i stavite ih u posudu s vodom. Neka u vodi budu otprilike pet do 10 minuta, a zatim ih stavite na ubrus kako bi upio višak vode. Jabuke prebacite u posudicu, zatvorite i čuvajte u hladnjaku.

@adventuresnacks_official

How do we stop apples from going brown? Easy! We add them to a bowl of salted water (you don’t need much) leave to soak for 5-10minutes and then pay dry. Make sure you keep in an airtight container 🍎 They’ll stay nice and crunchy for a few days 🎉

♬ original sound - Adventure Snacks

Ledena voda

Drugi trik kako spriječiti jabuke da posmeđe je onaj s ledenom vodom. U vodu stavite led, a zatim u posudu s vodom stavite jabuke narezane na kriške. Držite ih u vodi otprilike pet minuta, obrišite ubrusom, a zatim ih spremite u posudicu.

@diningwithvivian How to stop sliced #apples from turning brown ✨ #lunchhack #hacksoflife #lifehacks #lifehack #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Dining with Vivian

Sok od limuna ili med

Osim soli i ledene vode, još jedan trik kako spriječiti jabuke da posmeđe krije se u soku od limuna i medu. Jabuke narežite na ploške i natopite ih vodom, a u vodu zatim stavite malo limunovog soka ili meda i pustite da odstoji par minuta. Jabuke isperite, spremite u posudicu - i to je to.

@jessicaygavin Don’t let those apple slices turn brown! Here’s the best way to keep them fresh. #apples #lifehacks #easytips #culinary #foodscience #fruit #cheflife #keepitfresh ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Pročitajte više