Kiflice, mekane i tople kao mamin zagrljaj

Foto: Shutterstock

DIZANO tijesto nezaobilazni je dio balkanske kuhinje, u njemu uživamo i ljeti i zimi, i zaslužno je za slatke šlaufiće oko trbuha koji, koliko god nas smetali, nikad neće stati na put između nas i voljenog dizanog tijesta u svim oblicima. Kiflice su jedna od bitnijih stavki kad je riječ o ovom čudu od tako malo sastojaka, kojima život udahnu komadić kvasca, par vrijednih ruku i koji sat strpljenja.

Kiflice su život

Kiflice zaista u našoj kulturi imaju posebno mjesto i pri vrhu su liste jela koja zna pripremiti velik dio ljudi. Prazne, punjene šunkom i sirom, svježim sirom ili pekmezom, a u modernije doba i Nutellom, na stolu se jedne prosječne ovdašnje obitelji nađu minimalno par puta mjesečno.

Vjerujemo da se dio vas može poistovjetiti - sjećamo se kad smo se kao djeca vrzmali oko stola kad bi mama na pobrašnjenoj dasci mijesila pa valjala tijesto i oblikovala kiflice. "Mogu ja, mogu ja?" pitali bismo sto puta dok nam ne bi dopustila da rolamo kiflice i to baš one koje ćemo, kad se ispeku, jesti mi sami.

Jeftini sastojci postaju milina

Za pripremu kiflica potrebno je tek nekoliko sastojaka - kvasac, mrvica šećera, glatko brašno, mlijeko, ulje i sol. U nedostatku mlijeka poslužit će i voda, no tada će tijesto biti ipak malo praznijeg okusa. Dio tekućine može se zamijeniti jogurtom, kefirom, kiselim mlijekom ili kiselim vrhnjem.

Ulje u ovoj mekanoj dizanoj verziji kiflica ne volimo mijenjati maslacem ni svinjskom masti, to ostavljamo za one prhke.

Prazne, pune, sve su fine

Puniti se mogu raznim nadjevima, a bilo da su slatke ili slane, kad ih krenemo jesti tople uz čašu hladnog mlijeka, ne možemo se zaustaviti. Pašu nam u bilo koje doba godine, no ipak najviše kad zahladi pa se tih par sati dok ih mijesimo, motamo i pečemo, grijemo pored pećnice. I jedva čekamo navaliti na tek pečene. Dolje su naši najdraži recepti za mile kiflice.

>> Pamuk-kiflice
>> "One" kiflice
>> Kiflice punjene kulenom i sirom
>> Slane kifle 
>> Kiflice punjene ajvarom

Pročitajte više