Lovac na pizze: Ovo je top 10 pizzerija u regiji

Foto: Shutterstock

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i nakon teksta o zagrebačkim i pizzama po cijeloj državi, nastavljamo s pizzerijama iz regije.

NEDAVNO sam počeo slagati popise pizzerija po svim većim gradovima Hrvatske, ali i po gradovima regije koje rado posjećujem, velikim gradovima u koje je uvijek lijepo otići na kratki izlet i turistički obilazak. Ljubljana, Novi Sad, Beograd… Doslovno sam se iznenadio kad sam vidio koliko je dobrih pizzerija na tim popisima. Novi Sad, recimo, ima više od osamdeset pizzerija i restorana koji u ponudi imaju pizzu.

Bio sam i u Sarajevu nekoliko puta, ali bez obzira na to što beskrajno volim pizzu, pored toliko tradicionalnih ćevabdžinica i piterija nisam do sada posjetio niti jednu jedinu sarajevsku pizzeriju. Jednostavno nisam. Teško je od nekoliko stotina pizzerija izdvojiti njih deset, a još teže ih je složiti po redu pa je ovo više moja topla i iskrena preporuka, a ne top lista.

>> Top 10 pizza u Zagrebu

>> Top 10 pizza u Hrvatskoj

10. mjesto: Pomodoro (Betnavska cesta 13, Maribor)
Ocjena: 4.2

Ovu smo pizzeriju posjetili jednog kišnog i prohladnog dana pa nas je ugodno iznenadila topla i domaćinska atmosfera. Pomodoro ima krušnu peć, a tijesto je izgledom i teksturom old school, nije debelo, hrskavo je i lagano.

Nadjevi su fini i ukusni, dobro posloženi na poprilično velikom izboru pizza koje su podijeljene u tri kategorije, klasične pizze, pizze za gurmane i pizze kuće. Cijene primjerene, Margherita je 10.20 eura, većina pizza između 12 i 13 eura. Najskuplja je Tartuf, pizza za gurmane s tartufatom i kraškim pršutom koja košta 13.70 eura.

9. mjesto: Kuća Mala (Dunavska 17, Novi Sad)
Ocjena: 4.2

Kuća Mala, poput ličkog Ruspantea, nije samo pizzerija. Kuća Mala je lijepa životna priča. Mala i lijepo uređena pizzerija u samom centru Novog Sada priča neku samo svoju, potpuno originalnu priču. U svojoj sam recenziji, koristeći samo četiri motiva, napisao igru asocijacija vezanu uz ovu pizzeriju.

Švajcarski abažur, najružnija slika Mona Lise na svijetu, pizzerija s dušom i mala, a velika. Švajcarski je abažur naziv pizze s praškom šunkom, mozzarellom, ementalerom, maslinama i mrkvom! Kuća Mala poigrava se neobičnim nazivima pizza isto kao i vrlo hrabrim, ukusnim i finim kombinacijama nadjeva.

Tijesto ne mogu svrstati niti u jednu poznatu kategoriju, podsjeća izgledom na old school, a teksturom na romanski tip iako je nešto deblje i mekše. Cijene su primjerene, a kreću se od 800 do 1000 dinara (od 7 do 11 eura). I za kraj, sigurno se pitate zašto spominjem Mona Lisu!? Na zidu pizzerije visi najružnija slika Mona Lise na svijetu. Tako barem piše u poznatom francuskom gastronomskom vodiču Srbije za 2022. godinu. Mi smo je potražili i uvjerili se da je to uistinu tako.

8. mjesto: Pizza Art (Vojvođanska 21, Sombor)
Ocjena: 4.2

Pizza Art ima vrhunsku pizzu, krušnu peć i premal i neadekvatan prostor. Ovu sam pizzeriju posjetio zbog velikog broja preporuka i jako visoke ocjene u recenzijama. Netko je u recenzijama odlično napisao kako je Pizza Art pizzerija koja pravi pizzu poslije koje se ne osjećaš kao da si “pojeo dve vekne hleba“.

Pizza je odlična, tijesto pravo napoletansko, lagano i prozračno, a nadjevi kvalitetni i pametno složeni. Cijene su za pruženu kvalitetu izrazito niske, kreću se od 540 do 800 dinara (5 do 7 eura). Ova bi pizzerija uz veći broj stolova i veći prostor zauzela još više mjesto na ovom popisu. Moja je preporuka Bianca, bijela pizza s bijelim lukom i špinatom.

7. mjesto: Bosiljak Pizza Napoletana (Bežanijska 36, Zemun)
Ocjena: 4.3

Prilikom jednog odlaska na utrku u Beograd čuli smo u razgovoru kako je u centru Zemuna otvorena pizzerija koja pravi pravu napuljsku pizzu. Otišli smo i nismo zažalili ni sekunde potrošenog vremena. Da, Bosiljak je pizzerija koja pravi napuljsku pizzu. I to odličnu!

U ugodnom ambijentu pored velike Maradonine slike na zidu pažnju privlači velika krušna peć iz koje izlaze pizze s kvalitetnim napoletanskim tijestom. Prostor je uređen baš onako kako zamišljam interijer dobre pizzerije.

Cijene su u rasponu od 540 do 1210 dinara (5 do 10 eura). Meni se svidjela pizza Paesana, finih i ukusnih sastojaka od kojih je vodeći okus davao paradajz sušen na suncu.

6. mjesto: Verace (Streliška ulica 22, Ljubljana)
Ocjena: 4.5

Budući da je Ljubljana uistinu prekrasan grad, nije nam teško palo otići u Verace, napuljski restoran koji se nalazi na 35. mjestu popisa europskih TOP 50 pizzerija. Iako smo na put otišli pomalo brzopleto te stoga nismo imali rezervaciju, ljubazni su nam konobari ipak pronašli jedan slobodan stol. Ako ne želite igrati na sreću, obavezno na vrijeme rezervirajte stol u ovoj poznatoj ljubljanskoj pizzeriji.

Pizze su prave napoletanske, izgledom, teksturom i okusom. Jako ukusne i fine. S obzirom na lokaciju, ambijent i kvalitetu pizze, cijene su poprilično prihvatljive, a kreću se od 9.50 do 13.50 eura. Verace u svojoj ponudi ima i dosta dobar izbor veganskih pizza. Ovo je definitivno pizzerija koja zadovoljava sve potrebne kriterije i nije bez razloga na europskim top listama.

5. mjesto: Giovanni´s (Nikole Spasića 3, Beograd)
Ocjena: 4.5

Pomalo slična priča kao i sa somborskom pizzerijom Pizza Art. Pizzerija Giovanni´s ima jednu od najboljih napoletanskih pizza koju sam probao. Međutim, pizze poslužuje, iako u ugodnom ambijentu, u svakako premalom i neadekvatnom prostoru. Vrhunska lokacija u samom centru Beograda u skučenom prostoru s tri mala stola smještena na samo petnaestak kvadrata površine.

Tijesto je skoro pa savršeno, nadjevi pažljivo složeni od sastojaka vrhunske kvalitete. Naravno, naručio sam svoju omiljenu pizzu s mortadelom i pistacijom. Dobio sam i kuglu vrhunske buratte koju mi nigdje do sada nisu stavili na ovu pizzu. Cijene se kreću od 790 dinara (7 eura) za najjeftiniju Margheritu do 1290 dinara (11 eura) za najskuplju Mortadella e Pistacchi.

4. mjesto: Pop´s Pizza & Sport (Breg 2, Ljubljana)
Ocjena: 4.5

Nedavno sam otkrio još jednu ljubljansku pizzeriju koja pravi vrhunske napoletanske pizze. I koja se, poput Veracea, nalazi na europskoj TOP 50 listi. Iako je Verace bolje rangirana na europskim top listama, meni je Pop´s pizza & Sport ljubljanski broj jedan.

Pop´s je velik, prostran i lijepo uređen prostor, opuštene atmosfere, na samoj šetnici uz rijeku Ljubljanicu u kojem možete uživati u pravim napoletanskim pizzama, ukusnog i finog tijesta na kojem su pažljivo posloženi isto tako ukusni, fini i kvalitetni nadjevi.

Ono što mi se dodatno svidjelo je to što ova pizzerija ima dosta dobru ponudu craft piva. Cijene su slične kao i u svim ostalim ljubljanskim pizzerijama, Margherita je 9.90 eura, a najskuplje Puttanesca, La Regina i Sofia D.O.P. su 14.90 eura. Nađete li se u Ljubljani, ne propustite priliku posjetiti ovu vrhunsku pizzeriju.

3. mjesto: Majstor i Margarita (Vuka Karadžića 12, Beograd)
Ocjena: 4.6

Iako je Majstor i Margarita donedavno bila moja najbolja, ne samo beogradska pizzerija, pojavile su se dvije nove koje su ovu pizzeriju neobičnog imena potisnule na treće mjesto. Ime je nastalo kombinacijom naslova poznatog Bulgakovljevog romana i naziva jedne od dvije izvorne napoletanske pizze. Druga je Marinara.

A upravo sam se u Majstoru i Margariti navukao na pizzu s mortadelom i pistacijom. Tijesto je napoletansko, izuzetno dobre teksture i okusa. Nadjevi su ubitačni, a mortadela je definitivno jedna od najukusnijih koju sam kušao, pogotovo na pizzi.

Cijene su, bez obzira na vrlo kvalitetne sastojke u okvirima primjerenog i vrlo prihvatljivog, usudio bih se kazati, začuđujuće niske. Margherita je 690 dinara (malo manje od 6 eura), a jedna od najskupljih, Mortadella e Pistacchi, 1160 dinara (10 eura). Majstor i Margarita bila je prva pizzerija u koju sam ciljano i planski otišao, pizzerija koja je poprilično promijenila moje stavove o pizzi i pizzerijama.

2. mjesto: Pietra (Kumanovska 6, Beograd)
Ocjena: 4.7

Pietra je pizzerija koja je sa samog vrha moje liste potisnula Majstora i Margaritu. Ujedno je i jedina beogradska pizzerija koja se uz prije spomenutu pojavila na europskoj TOP 50 listi, na visokom 37. mjestu. Iako su mi Pietrine pizze doslovno za nijansu slabije od pizza kakve prave u Majstoru i Margariti, presudio je vrhunski uređen prostor, opuštenog i sjajno dizajniranog interijera.

Ne znam jesam li više uživao u Pietrinim pizzama ili lijepom interijeru. Priznajem, očekivao sam puno više cijene koje me, s obzirom na kvalitetu svega vezanog uz Pietru, ne bi iznenadile, ali Pietra nema nabrijane i visoke cijene. Doživio sam upravo suprotno, pozitivno iznenađenje. Margherita je 690 dinara (manje od 6 eura), a najskuplja je Bresaola - 1480 dinara (malo više od 12 eura).

Moj je favorit Prosciutto con Buratta. Pietra je pizzerija koja uz Giovanni´s i Majstora i Margaritu obogaćuje beogradsku gastronomsku scenu, pogotovo ljubiteljima prave napoletanske pizze.

1. mjesto: Tramontana (Grčkoškolska 7, Novi Sad)
Ocjena: 4.8

Za Tramontanu sam saznao tek nedavno, možda prije nekih mjesec dana. Ugledao sam na jednoj grupi vezanoj uz pizze i pizzerije netom objavljene slike Tramontaninih pizza pa sam se poput kakvog iskusnog lovačkog psa doslovno ukočio nanjušivši pravi plijen. Prvi smo slobodni vikend otišli u Novi Sad.

Do sada sam u Novi Sad odlazio prvenstveno zbog utrka, ugodne atmosfere i zanimljivih lokaliteta. Od sada će to biti zbog prave napoletanske pizze koju je zaljubljenik u pizze i iskusni picajol, vlasnik Tramontane, doveo na korak do savršenstva. Možda sam pretjerano subjektivan, ali Tramontana je odnedavno moj veliki favorit.

Lijepo uređen interijer, uredan i domaćinski topao prostor u samom centru Novog Sada. Pizze su prave napoletanske, tijesto savršene teksture, nadjevi prvoklasni i kvalitetni. Cijene su možda mrvicu više nego u ostalim novosadskim pizzerijama, ali su definitivno vrijedne svakog dinara koji platite. Margherita je 790 dinara (blizu 7 eura), a moja omiljena, Mortadella e Pistacchi, 1500 dinara (13 eura). To je ujedno i najskuplja pizza.

Inače, ovo je, uz Giovanni´s, tek druga pizzerija u kojoj sam na pizzi s mortadelom i pistacijom dobio kuglu prvoklasne buratte. U svojoj sam recenziji nakon povratka iz Novog Sada napisao kako se osjećam poput onog navijača Crvene zvezde iz poznatog životnog vica. Umem da kažem samo dve reči: Tramontana, Tramontana. Nadam se da će vlasnik Tramontane ostvariti svoje snove i dovesti svoju pizzu do pravog savršenstva. Ne treba mu još puno.

Još nešto za kraj...

Kako bih preduhitrio uobičajene i pomalo očekivane, pomalo već otrcane, komentare u kojima se ističu talijanske pizze, sve su top liste koje spominjem u tekstu sačinjene bez talijanskih pizzerija. Jednostavno ih nema na tim listama. Zašto!? Pa, zato što su definitivno izvan svake konkurencije.

Primjera radi, na svjetskoj top 100 listi najboljih pizzerija u prvih je deset čak pet napuljskih. Pet u prvih deset. Naravno, sve je više europskih pizzerija koje svojom kvalitetom dostojno prate one talijanske. I mala zanimljivost za kraj. Napulj je grad u kojem ima 1500 pizzerija. Kada biste doslovno svaki vikend otišli na pizzu u drugu pizzeriju, trebalo bi vam trideset godina da ih sve obiđete.

Pročitajte više