Bacate prazne staklenke? Bolje nemojte, mogu se jako dobro iskoristiti

Foto: Shutterstock

VJEROJATNO vam kroz kuhinju prođe dosta staklenki - onih s ukiseljenim povrćem, pekmezima, Nutellom, medom i raznim drugim namazima, umacima i paštetama. Ne morate ih bacati, prenamijenite ih za nešto drugo.

Čuvanje namirnica

Operite ih u vrućoj vodi, s deterdžentom i osušite. Tu ne mislimo samo pobrisati krpom - potrebno ih je dobro osušiti da ne ostane ni malo vlage. Jedino tako možete pravilno čuvati sjemenke, začine, pa i brašno ako je staklenka veća. Najbolje je da staklenke nakon pranja i brisanja ostavite na sobnoj temperaturi preko noći da se i svaka najmanja kapljica osuši.

Priprema dresinga

Kad vam u staklenki od meda ostane još malo meda po stranicama koji niste mogli pokupiti, ulijte unutra malo octa i dvostruko ulja, malo senfa, limuna, soli i papra pa energično protresite. Dobit ćete jako fin dresing za salatu. Isto možete napraviti i s čistom staklenkom - samo ubacite sastojke i protresite dok se ne povežu.

Plus je taj što tako pripremljen dresing možete čuvati u hladnjaku i samo preliti po salati ravno iz staklenke - nema hrpe zamazanog posuđa.

Zimnica

Ako znate da ćete raditi zimnicu, prazne staklenke operite i sačuvajte jer će vam dobro doći. Svaka nova staklenka koju kupujete koštat će vas po par kuna, a ako se pripremite na vrijeme, trebat ćete kupiti samo nove poklopce.

Nemojte koristiti one upotrijebljene jer bi mogli propuštati zrak, a to znači da bi vam sva zimnica mogla propasti. Vjerujemo da većinu vas smetaju naljepnice na staklenkama, no one se lako skidaju - samo potopite staklenku u vruću vodu s deterdžentom za pranje suđa i ostavite oko pola sata, a može i duže. Lako će se skinuti grubljom stranom spužvice.

Salata to go

Sad kad je vani malo toplije, salate su dobar izbor za brzi obrok. Zgodno ih je staviti u staklenku, i to redoslijedom da se nijedan sloj ne razmoči ili uvene. Kako je najbolje složiti, objasnili smo OVDJE.

Pročitajte više