Njezin burek žele probati svi u Londonu, napisala je i kuharicu s balkanskim jelima

Foto: Instagram/Mystic Burek

BALKANSKI specijaliteti postaju popularni diljem svijeta i to nije nikakva novost. Nedavno smo pisali o ovom simpatičnom Albancu koji je donio burek u Bronx, a sada nas je oduševila priča o Makedonki Spasiji, čije bureke žele probati svi u Londonu.

Spasia Pandora Dinkovski osnivačica je Mystic Bureka, pekare i trgovine u južnom Londonu koja slavi okuse Balkana i nudi jela inspirirana burekom, baklave, slatka peciva i još mnogo toga. Sada je napisala kuharicu inspiriranu balkanskim receptima za jela kakva su pripremale naše bake.

Kuharica koja slavi okuse Makedonije

Radi se o kuharici Doma, a već na samoj naslovnici piše da je riječ o modernim balkanskim jelima tradicionalnog okusa. U knjizi se, kako je napisala Spasia na svom Instagram profilu, nalazi 80 recepata za poznata balkanska jela, od kojih su neka i malo modernizirana, a osim recepata, u knjizi se nalaze i priče o hrani.

"Ovo je, najiskrenije, bila najteža godina u mom životu. Pisala sam knjigu, vodila svoj posao i otvarala lokal, ali uspjela sam", napisala je na svom Instagramu Spasia, koja je rođena u Engleskoj, no korijene vuče iz Sjeverne Makedonije, čija ju je kuhinja inspirirala da napiše ovu kuharicu.

U njoj se mogu pronaći i recepti za neka jela koja su i nama poznata - tu su recepti za nekoliko jela nalik bureku, napravljenih od kora za savijače, kao i recepti za salate, ukiseljeno povrće i razne balkanske deserte.

Osim što je sada autorica kuharice i vlasnica Mystic Bureka, Spasia je vodila i nekoliko pop-up restorana u Londonu, a posljednjih 15 godina radi kao chefica. Njezin Mystic Burek proglašen je jednim od najboljih pop-up restorana prema izboru Eater magazina, a o njoj su pisali svi - od Time Out magazina i Telegrapha do Guardiana i Timesa.

Kuharica Doma u prodaju je izašla 4. travnja ove godine, a mi smo ju pronašli na Amazonu po cijeni od 23.35 eura.

Pročitajte više