U Istri se otvara nova vinarija, vlasnica: Namjera nam je bila saditi masline

Foto: Saint Hills

U MALOM istarskom mjestu Radovani, nadomak zvjezdarnice u Višnjanu i svega 12 kilometara od Poreča, poznata i nagrađivana vinarija Saints Hills sutra otvara vrata svoje nove vinarije nazvane vrlo jednostavno - Cantina. Ipak, cijela priča oko ovog projekta je sve samo ne obična, kažu.

>> Iz ove vinarije na Pelješcu dolazi najbolje ocijenjeno hrvatsko vino svih vremena

Vinarija Saints Hills prisutna je u Istri od samih početaka. Naime, upravo iz vinograda Sv. Ante, najvišeg vrha jugozapadne Istre na čijem se posjedu nalazi vinarija Cantina, dolazi većina bijelih Saints Hills vina. Sada se vinarijom Cantina, nakon više od 15 godina prisutnosti vinarije Saints Hills u Istri, "piše posveta istarskom načinu života s naglaskom na dobrom vinu, lokalnoj gastronomiji  i ugodi za sva osjetila", govore iz vinarije.

Nakon godina berbi grozdova koji su putovali iz Istre u Dalmaciju, sada je usred vinograda konačno izgrađen i dom bijelim Saints Hills vinima.

Prvotni plan bile su masline

"U Istri je sve započelo", kaže nam Ivana Tolj, i dodaje: "Prvo vino koje je napravljeno pod etiketom Saints Hills je vino od istarskog grožđa. Naime, na zemlji na kojoj se danas nalaze Cantina i vinograd, bila su dva reda loze, stara šezdesetak godina, koje smo odmah obrali i tako je nastala naša prva - Nevina 2007, koja nije bila komercijalna, a u našoj vinariji na Pelješcu čuvamo još nekoliko boca kao uspomenu na naše početke. Namjera nam je bila na ovoj zemlji saditi masline, no nakon konzultacija sa strukom i analize zemlje, rečeno nam je da su zemlja i položaj idealni za sadnju loze, i tako je sve počelo.. U isto su vrijeme nastajali i nasadi na jugu, u Komarni i na Dingaču, tako da smo zajedno rasli, samo je Cantina nedostajala - do sad."

Česti posjeti vinarijama, koje se diljem svijeta nalaze na najatraktivnijim lokacijama, inspirirale su Ivanu i Ernesta Tolja na izgradnju nečeg sličnog i u Istri, pa su, osim istarskih kuća i oštarija, kao inspiracija poslužile i divne vinarije na sjeveru Italije. Za projekt Cantine zaslužan je arhitekt Milan Pahović, uređenje interijera bilo je prepušteno Studiju Franić Šekoranja, a umjetničke slike na zidovima potpisuje mlada pulska umjetnica Silvia Golja.

Vinarija, smještaj, restoran

Uz poznata i nagrađivana Saints Hills vina, gostima će Cantina pružati i uslugu smještaja u tri apartmana te restoran u kojem će se posluživati niz lokalitetom inspiriranih delicija čiji je fokus na sezonskoj namirnici.  Za gastronomski dio priče zaslužni su Deni i Josip Mandić, a o tome ćemo pisati više kad cijela priča uđe u pogon.

Fotografije vinarije Cantina koja se sutra otvara u Radovanima nađite u galeriji ispod naslovne fotografije članka.

Pročitajte više