Što se za Uskrs jede u raznim krajevima Hrvatske?

Foto: Shutterstock

USKRS ne može proći bez bogate blagdanske trpeze, a iako postoje neka jela koja će se uglavnom naći na svakom stolu, tu su i neka jela koja su tipična za različite krajeve Hrvatske, od Zagorja do Dalmacije. 

Zagorje

U sjevernoj Hrvatskoj i Zagorju na Veliki petak se, kao i u ostatku Hrvatske, posti, a tradicionalni uskrsni doručak u ovom kraju uključuje šunku, bilo kuhanu ili u kruhu, jaja, hren, rotkvice, mladi luk i francusku salatu.

Prave se i štrukli i gibanica, a za Uskrs se peče i vrtanj – tradicionalni kruh koji se mijesi s neprocijeđenom vodom u kojoj se kuhala šunka. Za uskrsni ručak na stolu se najčešće nađu purica ili pile s mlincima.

Slavonija

U Slavoniji se četvrtkom peče kruh, a na Veliki petak posti se uz ribu, najčešće uz fiš paprikaš u koji idu šaran ili štuka. I u ovom dijelu Hrvatske jelo se nosi na blagoslov, a u košaricu idu uobičajene namirnice - šunka, jaja, luk, kruh i kolači.

Za Uskrs se ovdje jedu pogača, šunka, kulen, slanina, jaja, kobasice, mladi luk, hren i svježi sir, kao i francuska salata. Za ručak se obično pravi kokošja juha, svinjsko pečenje i razne starinske torte.

Istra

Na Veliki petak u Istri se jedu bakalar na bijelo i maneštra od slanutka, a za uskrsni doručak na stolu se nađu blagoslovljena jaja, luk, pinca i pršut. Za uskrsni ručak jede se kiseli kupus s mesom i fuži, a osim pince, koja se ukrašava križem urezanim na gornju površinu, od slatkog tijesta rade se i šišarice ili jajarice, pletenice s jajem koje se uglavnom daruju djeci.

Dalmacija

U Dalmaciji Veliki petak ne prolazi bez ribe i bakalara, negdje se jedu hobotnica i lignje, a sve je popraćeno povrćem i krumpirom na lešo.

Najpoznatije uskrsno jelo koje se u ovom kraju priprema je slatki kruh ili pinca, a Uskrs tu ne može proći ni bez mlade janjetine, mladog luka i crnog vina. U Dalmaciji nekada nije bilo uobičajeno pripremati šunku, no danas se ovdje na stolu može naći i šunka u kruhu.

Što se jede kod vas, pišite nam u komentarima.

Pročitajte više