Toum, kremasti umak od češnjaka, trenutno je najbolji umak na svijetu

Foto: Shutterstock

TOUM je autentična libanonska pasta od češnjaka. Priprema se od cijelih režnjeva češnjaka koji se polako zgnječe u mužaru ili u današnje vrijeme jednostavno samelju u multipraktiku. Tijekom ovog postupka lagano se dodaje ulje (po mogućnosti neutralno ulje poput uljane repice ili čak i aromatično maslinovo ulje) kako bi se stvorila homogena pasta od češnjaka s neobičnom, pahuljastom teksturom.

Prema Taste Atlasu, ovo je trenutno najbolji umak na svijetu, a mi vam u nastavku donosimo i recept. Moguće je da vas podsjeti na majonezu s češnjakom, no prednost je ovog umaka ta što ga mogu jesti i ljudi koji ne jedu namirnice životinjskog porijekla, jer toum je pogodan i za vegane.

Sastojci

  • 4 glavice češnjaka (oko 250 g)
  • 450 ml ulja neutralnog okusa
  • 100 ml limunovog soka (svježe iscijeđenog)
  • 1 žličica soli

Priprema

Pripremite pastu od češnjaka. Ubacite oguljeni češnjak i sol u procesor hrane. Dobro obradite dok ne dobijete glatki pire/pastu od češnjaka. Kada dobijete glatki pire, vrijeme je da počnete dodavati ulje. Polako dodajte jednu po jednu žlicu ulja, dopuštajući da stroj radi sve to vrijeme. Ostavite dovoljno vremena između svake žlice da se ulje potpuno sjedini s pastom od češnjaka.

Nakon što ste dodali prvih nekoliko žlica ulja, počnite, dok stroj radi, naizmjenično dodavati malo ulja pa malo soka od limuna (otprilike 1 žličicu odjednom). Ako se multipraktik počne zagrijavati, pustite ga da se odmori i pauzirajte proces. Toplina može uzrokovati razdvajanje emulzije.

Nastavite naizmjenično dodavati ulje i sok od limuna (ovaj proces bi trebao trajati između 5 i 10 minuta) dok se smjesa ne emulgira i zgusne te dobijete gusti, kremasti umak od češnjaka. Umak od češnjaka je najbolje pustiti da se stegne najmanje 2-3 sata u hladnjaku prije upotrebe. Može stajati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 mjeseca.

>> Recept: Libanonski umak od češnjaka (Toum umak)

Pročitajte više