U španjolskim trgovinama najviše se krade ova namirnica koja je drastično poskupjela

Foto: Pixabay

MASLINOVO ULJE na razini Europske unije poskupjelo je 50 posto u godinu dana. Vjerojatno je zbog toga maslinovo ulje u španjolskim trgovinama postalo artikl koji se najviše krade, do te mjere da je ova namirnica dobila nadimak "tekuće zlato".

U čak 70 posto regija u zemlji, to je proizvod koji se najviše krade u trgovinama koje su morale pronaći način da boce maslinovog ulja zaštite, i to tako da ih vežu lancima ili na njih stavljaju sigurnosne oznake koje najčešće viđamo na bocama alkoholnih pića.

Maslinovo ulje poskupjelo za čak 70 posto

Suše i toplinski valovi povisili su cijenu maslinovog ulja u Španjolskoj, koja je najveći proizvođač maslinovog ulja u svijetu. A baš kao i ostale namirnice, i maslinovo ulje pogodila je inflacija.

>> Ekstra djevičansko maslinovo ulje zagrijavanjem postaje štetno? Pa, i ne baš

Veleprodajna cijena maslinovog ulja skočila je s 2.13 eura po kilogramu u veljači 2020. godine na 8.88 eura, uz skok od 70 posto zabilježen samo u prošloj godini. Za kupce, to je značilo povećanje cijene s oko 5 eura po kilogramu na čak 14 eura.

U Španjolskoj ističu kako su krađe rezultat organiziranih kriminalnih skupina, koje maslinovo ulje preprodaju na crno. 

Ipak, nije sve tako crno - iz španjolskog ministarstva poljoprivrede, ribarstva i prehrane kažu da je proizvodnja maslina prošle godine porasla za 0.73 posto i da cijene počinju padati, sve zahvaljujući obilnim kišama koje su dovele do većeg uroda maslina.

>> Odlične vijesti iz New Yorka: Hrvatska maslinova ulja osvojila 35 zlatnih medalja

Pročitajte više