Upoznajte Helenu, blogericu i autoricu kuharica s bezglutenskim receptima

Foto: Helena Jakoliš

HELENA JAKOLIŠ farmaceutska je tehničarka i holistička nutricionistica, a uz to je i autorica triju kuharica "Zdravo i slasno bez glutena" koja je odlučila izvući najbolje iz svoje teške zdravstvene situacije i pomoći kako sebi, tako i drugima koji se nalaze u sličnim situacijama.

Ona stoji iza Instagram profila Zdravo i slasno, na kojemu broji više od 23 tisuće pratitelja i gdje često objavljuje recepte za bezglutensku hranu i slastice. Razgovarali smo s njom, a ona je s nama podijelila svoju priču - od dijagnoza za razne bolesti do odluke da napiše kuharice s receptima koji će pomoći i drugima koji se bore s raznim bolestima.

"Oduvijek sam voljela kreirati recepte i živjeti punim plućima bez obzira na tešku zdravstvenu situaciju. Nisam dopustila da prepreke ni dijagnoze upravljaju sa mnom već sam prihvaćanjem izvukla najbolje od dijagnoza i počela kreirati svoje prve zdrave i slasne zalogaje", započinje Helena svoju priču.

Bolest ju potaknula da osmisli vlastite recepte

Sve je krenulo nakon godina i godina borbi s raznim bolestima, koje su se pojavile nakon što je sa 17 godina preboljela virusnu upalu pluća. Dijagnoze su se redale, Helena ih je nakupila čak trideset, a nakon 10 godina otkrila je da je korijenski uzrok bio godinama neprepoznata celijakija i infekcija lajmskom boreliozom.

Tada je prešla na striktnu bezglutensku prehranu, a iz prehrane je, osim glutena, izbacila sve industrijske prerađevine, uključuje i one bezglutenske čiji sastav obiluje aditivima, konzervansima, šećerima i lošim masnoćama.

"Na vrijeme sam spoznala lukavost prehrambene industrije u proizvodnji bezglutenskih proizvoda koji su dizajnirani tako da pojedemo što više 'skrivenih šećera' što nas dovodi do ovisnosti o njima. Samo zbog toga što neki proizvod nosi oznaku 'bez glutena', ne znači da je bolji ili zdraviji izbor od ostale konvencionalne ponude. Dugoročno, takva prehrana može dovesti do pomanjkanja nutrijenata i razvoja drugih bolesti", kaže Helena, kojoj je pored svih ograničenja bilo važno hraniti se zdravo pa je odlučila svoju prehranu formirati na prirodnim namirnicama u njihovom izvornom cjelovitom obliku.

"Kada sam uvidjela da se većina mojih zdravstvenih problema odnosi na probavne probleme, usredotočila sam se na liječenje crijeva. No prehrana bez glutena nije riješila sve moje tegobe. Naime, pored glutena nisam smjela konzumirati preko 80 posto drugih namirnica, a s obzirom na to da sam za nutricioniste bila prekompliciran slučaj, počelo je moje traganje za receptima kako bih osmislila način prehrane za sebe, ali i za mnoge druge kojima je puno toga zabranjeno", otkriva nam Helena.

Helena je prvo pokrenula svoj blog Zdravo i slasno na kojemu je dijelila zdrave bezglutenske recepte i tako okupila velik broj pratitelja koji su u njezinim receptima pronašli inspiraciju, motivaciju i nadu za svoja vlastita ograničenja u prehrani.

Osim toga, pokrenula je grupu Bezglutenski recepti koja broji 35 tisuća članova, a uspjela je i srušiti mit da je bezglutenska hrana dosadna i neukusna i svojim je receptima pokazala da uistinu može biti zdrava i slasna, a to je dovelo i do njezine prve kuharice, koju je objavila 2016. godine.

Objavila tri kuharice s bezglutenskim receptima

"Moja prva kuharica 'Zdravo i slasno bez glutena' sadrži stotinu zdravih i slasnih recepata bez glutena, jaja i mliječnih proizvoda, od recepata za osvježavajuće sokove i smoothieje i ideja za zdravi doručak, preko pečenih kolača, sirovih torti i slastica, do zdravih sladoleda", govori Helena, čija kuharica sadrži i pregršt informacija o glutenu i bezglutenskoj prehrani.

No Helena nije stala na tome. Par godina kasnije upisala je tečaj za holističkog nutricionista kako bi pomogla ljudima da se oslobode boli, umora i probavnih smetnji, što joj je dalo ideju za novu kuharicu. Tako je nastala i njezina druga kuharica i priručnik pod nazivom "Sve bolesti započinju u crijevima".

"Naša prehrana ima veliki utjecaj na zdravlje crijeva, a naš izbor hrane utječe na sve aspekte iscjeljivanja. Hrana je ta koja može oštetiti zidove crijeva, hrana je ta koja može izliječiti zidove crijeva. Hrana je ta koja može potaknuti upalu, hrana je ta koja može smiriti upalu. Hrana je ta koja može doprinijeti stvaranju stresa, hrana je ta koja može smanjiti stres", kaže Helena, koju je upravo to potaknulo da izda i svoju drugu kuharicu.

Osim toga, u duhu blagdana, Helena je izdala i treću kuharicu posvećenu bezglutenskim blagdanskim delicijama, a svoja dva omiljena recepta za zdrave blagdanske slastice podijelila je i s nama u nastavku. Otkrila nam je i kako je došla na ideju da njezina kuharica dobije i treći nastavak.

S nama podijelila recepte za blagdanske slastice

"Svaki put kad se bliže blagdani, jednostavno se ne mogu suzdržati jer iz prve ruke znam kako je imati posebne prehrambene potrebe i kako to često zna biti zastrašujuće alergičarima i oboljelima od celijakije. Zato sam i odlučila stvoriti kuharicu koja bi pomogla mnogima da se ne osjećaju zakinuto tijekom blagdana", govori nam Helena.

"Iako je svaka moja knjiga drugačija, ova knjiga priča jednu posebnu priču, ima posebnu notu i neizmjerno sam sretna i zahvalna što sam uspjela napraviti recepte za koje nikad nisam mislila da ću uspjeti u verziji bez ikakvih industrijskih prerađevina, glutena, mlijeka, soje, kukuruza, kvasca i rafiniranih šećera", ističe Helena.

Za kraj smo ju pitali što bi savjetovala drugima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Helena kaže da je najvažnije razumjeti temeljni uzrok problema, ali i da treba imati puno strpljenja, vremena i predanosti.

"Radite s tijelom, a ne protiv njega i slušajte svoja crijeva, pogotovo ako vam se ne sviđa to što vam govore. Preuzmite kontrolu i budite najbolja verzija sebe jer prava reforma zdravlja započinje isključivo u vašem kućanstvu", ističe Helena i dodaje da ne postoji jedan plan prehrane za sve.

"Vrlo je važno shvatiti da dvije osobe nikad nisu iste, što znači da će i protokol za svakoga od nas biti drukčiji. Postoji puno razloga za to, od genetike, okoliša i životnih čimbenika. Treba osluškivati svoje tijelo i prema tome prilagoditi prehranu", ističe Helena za kraj.

Sirovi božićni brownies

Kuglice s limunom i kurkumom

Pročitajte više