Znate li što je na fotografiji? U svakoj kući u Gorskom kotaru za vikend se kuha ovo

Foto: Barbara Vukušić

JEDNO tradicionalno jelo koje je nezaobilazno za Uskrs u Gorskom kotaru je goranski nadjev, štruca od jaja i kruha sa špekom i lukom koja se kuha u crijevu i reže na šnite kad se ohladi.

"Goranski nadjev je danas specijalitet koji je u prošlosti bio jelo seljaka i kosaca. Domaćice su na taj način mogle nahraniti radnike i svoju obitelj uz malo mesa, jaja, suhog kruha i luka.

Ono što je tada bila hrana za siromašne, danas je pravi gastro biser i valjalo bi ga sačuvati od zaborava i uvesti u ugostiteljsku ponudu. Ako se želite okušati u pripremi ovog autohtonog goranskog jela, donosim recept iz Vrbovskog iz stare bilježnice", piše naša čitateljica Vanja Vukadinović s bloga Gorski kotao. Evo njenog recepta.

Goranski nadjev

Sastojci koje ćete trebati su:

  • 20 jaja
  • 250 g špeka
  • 250 g šunke
  • 250 g starog kruha
  • sol, papar
  • mladi luk (zeleni dio)
  • kukuruzno brašno ili krušne mrvice ako je smjesa mokra

Šunku i špek skuhajte dan ranije. Ostavite da se hlade u vodi u kojoj su se kuhali. Najbolje bi bilo da imate domaće suho, dimljeno meso. Šunku, špek, mladi luk i kruh nasjeckajte na kockice. Sastojke pomiješajte s jajima.

U nasjeckane sastojke dodajte razmućena jaja, sol i papar. Smjesu dobro izmiješajte i ostavite da malo odstoji pa pripremite crijeva. Dimljeni svinjski želudac ili šira crijeva namočite da budu elastična.

Crijeva napunite pripremljenom smjesom. Pazite da ih ne prepunite jer jaja kuhanjem udvostručuju volumen. Krajeve dobro zavežite ili zašijte kako smjesa ne bi curila. Sad idemo na kuhanje.

Pripremite si veću količinu vode. Nadjev stavite kuhati dok vam voda još nije ključala kako crijevo ne bi popucalo. Za vrijeme kuhanja nadjev je potrebno ponekad bocnuti kako bi izašao višak zraka. Nakon sat do sat i pol vremena nadjev je kuhan. Izvadite ga da se potpuno ohladi.

Nadjev možete peći u pećnici tako da ga stavite u podmazani kalup. Taj kalup stavite u jedan veći koji ste ispunili vodom. Pecite na 200 stupnjeva oko sat vremena.

Pročitajte više