10 božjih zapovijedi: Nije lako fratrima i časnin sestrama, a kako li je tek njiovoj dici?

Ilustracija: Mihaela Kristić

NAŠA kolumnistica ovaj se tjedan osvrnula na 10 božjih zapovijedi. Koje su to? Provjerite u novom izdanju Dadinog kanoćala.

Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!
Za svece ništa nije rečeno, pa nema dana da ne zazoveš Antu ili Mariju, što je i razumljivo. Bog  je ka ćaća. Godinama si molila ćaću  da ti kupi be-miksicu, a tvoja preklinjanja mu na jedno uvo uđu, na drugo izađu. Mater si molila par miseci i  kupila ti je. Digod ti udovolji. Iako se zna ko je glava kuće, kad ti štogod triba radije pitaš nju. Ćaća je uvik u poslu, a mater  te, osjećaš, čuje premda se pravi da te ne obadaje.

Ne izusti ime Gospodina Boga svoga uzalud!
Da znaš da je uzalud, ne bi ni pitala. Vako se ufaš u nj ka u sedmicu na lotu. Pusta nada, no, statistički gledano, ne i nemoguće. Vaja vidit šta će na to kazat Papa, ali već se zna da on nije mjerodavan po svin pitanjima.  Da je, ne bi o Međugorju govorio ka, božeprosti, ateist. Vicki je Gospa već kazala šta misli o tome.

Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!
Svake nedije, prije ručka, mater upali prijenos svete mise iz nekih od mista koja još nisu bila u emisiji Lijepom našom. To su mahom sela s pet stanovnika i šest crkava, od kojih su tri podignute milodarima mještana, dvi zafaljujući iseljenicima, a jedna je zapravo malo veća kapelica koju je sagradio Pero, jerbo mu je žena nakon sedan ćeri rodila sina. Da nije pare sasuo u kapelu, sad bi ih ima čime hranit.


Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!
Ovo je jedna od najtežih zapovidi jerbo se roditelje  može poštovat tek posthumno. Dok su živi, čini ti se da s njima pod istin krovon neš doživit ni menopauzu, a kamoli da ti bude dobro. Svaki ručak s njima ti progorča, ti njih nerviraš dopodne, oni tebe popodne, a navečer niko s nikin ne govori. Budeš li se držala ove zapovidi, tvoji će doživit stotu, a ti ćeš odanit tek kad izdaneš. Pitaš se da nije možda štamparska greška, da nije tribalo pisat Poštuj oca i majku da dugo žive i dobro ti bude u zemlji? Što više misliš o tome sve si uvjerenija da je zakaza ljudski faktor.

Ne ubij!
To se odnosi  na žohara, peronosporu, fikus...Svaki put kad dvojite je li nešto živo ili neživo, pridržavajte se ove zapovidi. Kakav domoljubni rat, ne mišajte to s peronosporon! Već se po redoslijedu zapovidi znaju prioriteti: Bog, obitelj, moral. U svjetovnon životu redoslijed je kudikamo drukčiji: Bog, obitelj, domovina.

Ne sagriješi bludno!
Pariš ka bojler pun tople vode koju niko ne koristi, njanci za ruke oprat. Kad zbog konstantnog pritiska prokapiš, tražiš garanciju jer je bojler praktički nov, nedirnut. Nema te garancije koja  može garantirat nepostojanje prirodnih potriba. Nije lako fratrima i časnin sestrama, a kako li je tek njiovoj dici?

Ne ukradi!
Osin ako ti to ne omogući državni proračun ili siva ekonomija.Uzest od bogatoga pa dat siromašnima je grij. Uzest od siromašnih pa dat bogatima je normalno. U svjetovnon društvu ta se normalnost  zove porez, u crkvi- milostinja.

Ne reci lažna svjedočanstva!
Tio- ne tio, u životu moraš lagat, makar samome sebi. Ako si u braku, moraš i partneru.
Da ti savjest ostane čista, baviš se politikon.

Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!
Što se tebe tiče, ova zapovid je višak. Dosta ti je tvoga muža, nisi blesava želit i tuđega? Nije ti najjasnije šta se podrazumijeva pod sagrišit bludno? Jesu misal, rič i dodir- grij? Je li propust vrlina? Može li se i propuston sagrišit? Tvoj muž se kune da je veliki grij propustit sagrišit u braku. Više ne znaš šta da misliš pa ćeš ove subote u Šurkovac.

Ne poželi nikakve tuđe stvari!
Tetin vinograd, materinu vikendicu, ćaćin auto...ne budi pohlepna i naprasita. Sačekaj da umru. Tad je u redu.

Pročitajte više