Esej "Seksualna paranoja" izazvao kaos na faksu

Screenshot: YouTube

LAURA KIPNIS, profesorica filma sa Sveučilišta Northwestern oslobođena je optužbi koje su protiv nje podigle dvije studentice zbog njenog eseja, objavljenog u veljači u Kronici visokog obrazovanja. Istragu je provodilo sveučilište, a ticala se profesoričinih stavova o "Title IX", propisima koji zabranjuju seksualnu diskriminaciju u obrazovanju.

U članku pod naslovom "Seksualna paranoja napada akademsku zajednicu", Kipnis je pisala o sveučilišnim pravilima o seksualnim prijestupima, vezama studenata i profesora i pričama s kampusa. Njen stav je da je zabrana ljubavnih veza između profesora i studenata zapravo donijela više štete nego koristi. Opisala je tužbe koje su međusobno podigli profesor i dvije studentice, koje su ga optužile za zlostavljanje.

Studenticama je zasmetao njen esej jer su uvjerene da Kipnis opisuje stvarne događaje, a pritom ne zna sve činjenice. Optužile su je da se osvećuje i stvara neprijateljsko okruženje, a sveučilište je pokrenulo istragu.

"Studentica je tužila moje sveučilište, tvrdeći da je profesor filozofije imao neželjene i neprikladne seksualne pokušaje" i da ga sveučilište nije dovoljno kaznilo za to. Detalji iz medija i pravnih zapisa su mutni i dvojbeni, a tužba je na kraju odbačena. Ukratko: Njih su dvoje izašli na izložbu zajedno, što je inicirala studentica, a nakon toga su otišli na druge izložbe i u barove. Ona tvrdi da joj je on platio alkoholna pića i natjerao je da pije, toliko da je na kraju večeri gubila svijest. On tvrdi da je sama odlučila piti (ona tada nije ima 21 godinu i nije smjela piti alkohol, on tvrdi da je mislio da ima 22 godine). Ona tvrdi da je on dobacivao razne seksualne aluzije te da je htjela da je odveze kući (jer su došli njegovim automobilom). On tvrdi da je htjela spavati kod njega. Ona tvrdi da se probudila u njegovom krevetu, s njegovim rukama oko sebe. On tvrdi da se ona nabacivala njemu, a on ju je odbijao. Ističe da su spavali odjeveni na pokrivačima. Nijedno ne tvrdi da su se seksali. On tvrdi da mu je slala prijateljske SMS-ove i htjela se naći dva dana nakon svega, a ona tvrdi da si je pokušala oduzeti život dva dana kasnije i da danas ima PTSP", opisala je Kipnis.

Nakon što nije dobila naknadu od profesora, studentica je tužila sveučilište za seksualnu diskriminaciju, nedovoljno kažnjavanje profesora (on i dalje radi na sveučilištu, pa studentica tvrdi da doživljava stres kad god ga vidi), piše Kipnis. Profesor je pak tužio sveučilište, kolege, studenticu s kojom tvrdi da je bio u vezi i medije.

Studentice su za The Huffington Post rekle da su se prvo obratile profesorici, no ona nije željela promijeniti svoj esej. Tada su se obratile Kronici i zatražile izmjene. Željele su da se promijeni tvrdnja da su neimenovani profesor i studentica bili u vezi, jer u sličnom slučaju koji se dogodio na kampusu, nisu bili u vezi. Kronika je u međuvremenu promijenila taj dio eseja, iako to Kipnis nije željela.

U petak je sveučilište objavilo da nisu pronašli dokaze za ono za što se Kipnis tereti. Studentice tvrde da im istražitelji nisu dali kopiju izvješća o istrazi. Istraga je postala javna nakon što je Kipnis u petak objavila još jedan esej u kojem je opisala reakciju studenata na njen prvi esej i optužbe koje su podigli protiv nje.

Dio akademske zajednice smatra da bi se njen status redovite profesorice mogao dovesti u pitanje nakon kritika koje je uputila sveučilišnim pravilima o seksualnom ponašanju. Studentice pak vjeruju da je u svom eseju pisala o studentici koja je optužila profesora filozofije za seksualni napad. Kipnis je za Huffington Post rekla da članak nije o stvarnim osobama.

"Žalili smo se jer je rekla neke stvari koje nisu točne, a nije ih željela ispraviti. Nisam sigurna ni da odobravam zabranu veza između studenata i profesora", rekla je jedna tužiteljica.

U posljednjem eseju Kipnis pita zašto "profesor ne može pisati o slučaju o kojem se izvještava na nacionalnoj razini, upravo zato što je zaposlenica sveučilišta na kojem se sve to događa".  

Pročitajte više