"Helikoptersko" roditeljstvo: Prebrižno majčinstvo uzrokuje mentalne probleme

IAKO je roditeljstvo mnogima vrlo ugodno i nezaboravno iskustvo, neke od žena nakon što postanu majke jednostavno se ne žele odvojiti od svoje djece. No, jedno je novo istraživanje pokazalo kako bi to moglo ugroziti njihovo zdravlje.

Kako prenosi Daily Mail, majke čiji se život vrti oko djece, mogle bi kasnije patiti od depresije. Američki istraživači sa Sveučilišta Mary u Washingtonu, ispitali su 181 ženu i njihovu djecu te ustanovili kako "intenzivno majčinstvo" uzrokuje mnoge mentalne probleme.

Majke koje jednostavno uvijek žele biti uključene u sve što se događa u životu njihovog "zlata" zapravo prakticiraju vrstu roditeljstva poznatu kao "helikoptersko" roditeljstvo. To na dijete u većini slučajeva utječe tako da postaje krhko i teže se nosi s brojnim životnim problemima.

"Majke su ovakvoj vrsti roditeljstva sklone kad su uvjerene, svjesno ili podsvjesno, da su žene bolji roditelji od muškaraca i da bi stoga majka trebala kontrolirati gotovo svaki djetetov korak. Depresija i mentalni poremećaji dolaze samo kao posljedica toga, odnosno, kao nesposobnost majki da djecu u određenoj životnoj dobi 'puste' u svijet", naglasili su autori istraživanja  objavljenog u "Journal of Child and Family Studies".

Pročitajte više