Lansiran GPS satelit nove generacije

Screenshot: YouTube

SATELIT američkog Globalnog sustava za pozicioniranje (GPS) nove generacije lansiran je u četvrtak u orbitu, u sklopu obnove navigacijske mreže kojom se koriste vojska, civilne agencije, komercijalne tvrtke i milijarde ljudi diljem svijeta.

Satelit koji je izgradio Boeing lansiran je bespilotnom raketom Delta 4 iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi. Kad se nađe na svom mjestu u orbiti 19,300 km iznad Zemlje, novi će satelit zamijeniti 16 godina star satelit koji je već dvostruko premašio svoj očekivani vijek trajanja.

Sustav GPS čini 31 satelit koji kruži oko našeg planeta i omogućuje precizno pozicioniranje na bilo kojoj točki na Zemlji. U svemiru je i šest dodatnih satelita koji se mogu aktivirati u slučaju kvara.

"Oni su već premašili svoj očekivani vijek - najstariji satelit ima 23 godine - pa možemo reći da su već dosad pokazali sjajan rezultat", rekao je William Cooley, čelnik uprave Centra za svemir i sustave projektila američkih zračnih snaga u Los Angelesu.

"Ponekad se šalimo da su dovoljno stari da bi mogli glasovati, a neki od njih su dovoljno stari i da bi mogli legalno kupovati alkohol", rekao je Cooley.

Sateliti nove generacije, poznati kao serija "2F", opremljeni su preciznijim navigacijskim sustavima, a predviđeno je da će trajati 12 godina. Ove godine trebala bi biti lansirana još dva nova GPS satelita.

Pročitajte više