NASA iznad Zemlje snimila misteriozne "izvanzemaljske" zvukove

Foto: NASA

NASA je na "rubu svemira" snimila misteriozne "izvanzemaljske" zvukove.

Naravno, postoji bezbroj objašnjenja za pištanje i zvižduke koje je student Daniel Bowman prošle godine u sklopu NASA-ina projekta snimio 35 kilometara iznad Zemlje, ali mnogi su se mediji složili da je najbolji opis "izvanzemaljski" - najbolji.

Iako je cilj projekta bio snimiti zvukove s "ruba svemira", snimka je mnoge iznenadila. Naime, mikrofoni su zabilježili infrazvučne frekvencije koje su toliko niske da ih ljudsko uho ne registrira, ali ubrzamo li snimku, možemo ih čuti.

Bowman koji studira na sveučilištu u Sjevernoj Karolini tvrdi da su ovo prve snimke infrazvuka snimljene na ovoj visini, a stručnjaci tvrde da ne znaju odakle zvukovi dolaze.

Neki tvrdi da se radi o oceanu, drugi o vjetru, a treći dodaju da bi se moglo raditi o vibracijama koje stvaraju kablovi balona na koji je mikrofon bio pričvršćen.

Znanstvenici će uskoro poslati još uređaja ne bi li uhvatili ove zvukove i pokušali objasniti odakle dolaze.

"Bio sam iznenađen kompleksnošću signala. Očekivao sam samo nekoliko crtica", rekao je Bowman za Live Science i dodao da se nada da će ove snimke pobuditi interes za snimanjem infrazvučnih frekvencija, a neki znanstvenici predložili su da se slična oprema pošalje i na mjesec ili Mars kako bi se prikupili podaci o vremenu i okolišu.

Pročitajte više