Na današnji dan prije pet godina napustio nas je Boris Dvornik

NA DANAŠNJI dan prije pet godina, u 69. godini preminuo je Boris Dvornik, jedan od najvećih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca našeg vremena.

Boris Dvornik je rođen 16. travnja 1939. u Splitu, a već je u djetinjstvu otkrio svoj glumački talent i od najranijih dana izražavao želju da postane glumac. Profesionalno se glumom počeo baviti nakon što je završio školu za električara - otišao je u Novi Sad i maturirao u Srednjoj glumačkoj školi, nakon čega je upisao Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Bogati glumački opus

Već prvim filmom "Deveti krug" iz 1960. godine stekao je veliku popularnost u bivšoj Jugoslaviji, a uloge koje su uslijedile učvrstile su njegov položaj na vrhu liste jugoslavenskih glumaca. "Martin u oblacima" (1961.), "Prekobrojna" (1962.) i "Most" (1969.) samo su neke od uspješnica zahvaljujući kojima je stao rame uz rame tadašnjim najpoznatijim glumcima, Ljubiši Samardžiću i Bati Živojinoviću, s kojim ga je vezalo veliko prijateljstvo, a kasnije i medijski sukob.

Iako će ostati zapamćen kao zvijezda komedija, Boris Dvornik je nastupao u svim filmskim, kazališnim i televizijskim žanrovima, a u svojoj bogatoj karijeri snimio je više od 40 dugometražnih igranih filmova, dvadeset serija i nebrojeno mnogo kazališnih predstava.

Boris i Bata


Godine 1971. osvojio je svoju prvu Zlatnu arenu, i to za ulogu u ratnom filmu Antuna Vrdoljaka "U gori raste zelen bor" te za ulogu u "Opkladi", filmu Zdravka Randića. Nakon osvojene Arene, uslijedile su uloge koje su mu obilježile život - ulogom Roka Prča u kultnoj seriji "Naše malo misto", a potom i brijača u "Velom mistu" osvojio je publiku diljem Jugoslavije i nametnuo se kao najpopularniji glumac u bivšoj državi.

Nakon što je ostvario svoje do danas najzapamćenije uloge, vratio se u Split i postao stalni član tamošnjeg kazališnog ansambla, s kojim je zabilježio brojne uspjehe, pa čak i van granica Lijepe naše.


Devedesetih godina pažnju je uglavnom plijenio svađom s Batom Živojinovićem - 1991. godine javno su se, preko niza "otvorenih pisama", odrekli prijateljstva koje ih je godinama povezivalo. Jedan drugog su optuživali za "nacionalnu izdaju", a njihovi pokušaji mirenja 2004. i 2006. godine završili su debaklom - samo nekoliko dana nakon rješavanja problema pred kamerama opet su "otkopali ratnu sjekiru".

Politika mu "nije trebala"


Godine 1992. Boris Dvornik ušao je u Hrvatski sabor kao zastupnik HDZ-a, a njegov politički angažman navodno je bio usko vezan za Antuna Vrdoljaka, njegovog tadašnjeg prijatelja koji ga je i nagovorio na sudjelovanje u politici. Iz svega se, međutim, brzo povukao, ističući kako mu to u karijeri "nije trebalo".

Unatoč pokojem incidentu, Boris Dvornik svakako je jedno od najvećih imena hrvatskog glumišta, a filmovi i serije u kojima je glumio i danas su rado gledane među svim generacijama.

 

Pročitajte više