Najskuplji indijanski artefakt: Ratna košulja poglavice Josepha prodana za gotovo 900 tisuća dolara



ZA CIJENU od zavidnih 877,500 dolara, ovih je dana prodana ratna košulja koju je nosio poglavica Joseph iz plemena Nez Perce. Kako prenosi Cbsnews, ovaj se odjevni predmet smatra jednim od najvažnijih indijanskih artefakata koji su se ikad našli na nekoj aukciji.

"Sve što ima ikakve veze s poglavicom Josephom vrlo je traženo i poželjno. Ovo je doista posebna košulja", rekao je Mike Overby, glasnogovornik aukcijske kuće Coeur d'Alene u Renou.

Poglavica Joseph ovu je košulju nosio 1877. godine na njegovoj prvoj poznatoj fotografiji, a zatim i prilikom poziranja za portret Cyreniusa Halla 1878. godine. Načinjena je iz dva dijela, a pretpostavlja se da je kao materijal korištena mekana koža jelena.

Ratnici su ovakve odjevne predmete nosili samo u posebnim prilikama. Fotografija i portret napravljeni su nedugo nakon što je poglavica Joseph poveo 750 ratnika plemena Nez Perce na putovanje dugo 2700 kilometara od Oregona do Montane, u neuspjelom pokušaju da dođe do Kanade te tako izbjegne zatvaranje u rezervat. Prisiljeni su na predaju 1877. godine, nakon što su ih američke snage zaustavile 65 kilometara južno od granice s Kanadom.

Pročitajte više