Ne skrivajte se od sunca: Sunčanje ipak dobro za zdravlje

Foto: Shutterstock

SUNČANJE može pomoći snižavanju povišenog krvnog tlaka koji je faktor rizika za srčane i moždane udare, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Investigative Dermatology.

 Britanski znanstvenici utvrdili su da izlaganje Sunčevim zrakama mijenja razinu dušičnog oksida u koži, širi krvne žile i stoga ublažava hipertenziju.

 "Male količine dušičnog oksida prenose se iz kože u krvotok i smanjuju tonus krvnih žila", kaže Martin Feelisch, profesor eksperimentalne medicine na sveučilištu Southampton u južnoj Engleskoj. "Snižavanjem krvnog tlaka smanjuje se i rizik srčanog i moždanog udara."

 Tim je analizirao 24 dobrovoljca koji su bili izloženi ultraljubičastim lampama s grijanjem dva puta po 20 minuta. U prvom slučaju bili su izloženi i ultraljubičastom i infracrvenom zračenju a drugi puta je ultraljubičasto zračenje blokirano i dobrovoljci su samo grijani.

 Otkriće podupire ranije zaključke da krvni tlak i kardiovaskularne bolesti variraju ovisno o sezoni i dijelu svijeta. Učestalije su zimi i u zemljama udaljenijima od ekvatora.

 "Izbjegavanje prekomjernog sunčanja ključno je u prevenciji raka kože ali potpuno izbjegavanje sunčanja moglo bi povećati rizik kardiovaskularnih bolesti", kaže Feelisch.

Pročitajte više