Nova "epidemija" koja znatno skraćuje životni vijek, a o njoj se malo priča

Screenshot: YouTube

O TOME kako manjak tjelovježbe, debljina, nezdrava hrana, pušenje, alkohol i slični poroci i štetne navike ozbiljno ugrožavaju naše zdravlje i skraćuju naš životni vijek, često se priča, no znanstvenici u zadnje vrijeme sve češće upozoravaju na pojavu koja bi se uskoro mogla pokazati jednako pogubnom za naše psihičko i fizičko zdravlje, a to je usamljenost.
 
Naime, prema novim istraživanjima, usamljenost je štetna za zdravlje jednako kao i debljina, a ta je pojava toliko raširena posljednjih godina da znanstvenici čak upozoravaju na jednu vrstu epidemije, prenosi Guardian.
 
Odnosno, u bližoj budućnosti predviđaju da će usamljenost biti sve češći problem, te apeliraju na ljude da ozbiljnije shvate društvene odnose i svoje vlastite emocije. Usamljenost, upozoravaju dalje, ponekad nema veze s brojem ljudi kojima smo okruženo već s kvalitetom odnosa koji ne moraju biti brojni da bi bili zadovoljavajući. Međutim, suvremeni način života udaljava nas od drugih, a rezultat toga je svojevrsna izolacija koja bi u budućnosti mogla postati ozbiljan problem.
 
Čvrste i dobre emotivne veze donose nam kvalitetniji i ispunjeniji život, smanjuju stres, pa samim time višestruku pozitivno utječu na zdravlje, no sve to ozbiljno je ugroženo suvremenim stilom života i sve raširenijim korištenjem novih tehnologija, za koje, a to znamo i sami, znanstvenici opetovano upozoravaju da ne mogu, i ne smiju, zamijeniti direktan kontakt i komunikaciju uživo.
 
 
 

Pročitajte više