Noviteti na tržištu mobilne tehnologije: Predstavljen novi tablet, "najbrži smartphone na svijetu" i Firefox OS

Foto: AFP

NA GODIŠNJEM okupljanju vodećih tvrtki u svijetu mobilne tehnologije ove su nedjelje u Barceloni predstavljeni brojni noviteti.

Predstavljanje novog Samsungovog tableta i novog androidnog telefona iz Huaweija obilježilo je početak Mobile World Congressa, na kojem ove godine sudjeluje otprilike 1500 izlagača.

Samsungov osam inčni tablet Galaxy Note 8.0 ima rezoluciju od 189 piksela po inču što omogućava nešto detaljniji prikaz nego što to nudi najprodavaniji tablet na tržištu, iPad mini. Tablet je predstavljen kao uređaj na kojem korisnici bez problema mogu "multitaskati", odnosno imati po dvije aplikacije otvorene u isto vrijeme u paralelnim prozorima, a može služiti i kao alternativa tradicionalnom papiru i olovci s obzirom na to da uključuje elektroničku olovku, S Pen. Dovoljno je lagan da se može držati jednom rukom, a pomoću njega možete i telefonirati.

S druge strane, Huaweijev novi telefon, Ascend P2 ima ekran od 4,7 inča i 315 piksela po inču te 13-megapikselnu kameru. Također, posjeduje opciju Magic Touch, koja omogućava da se koristi dok se nose rukavice, slično Nokijinoj Lumiji 920, piše BBC. Predstavljen je kao "najbrži smartphone na svijetu", s obzirom na to da je prvi koji uključuje tzv. LTE Cat 4 čip koji, u teoriji, dozvoljava 4G brzinu downloada, do 150 MB u sekundi. Uređaj je relativno tanak, 8,4 mm, ali ekran mu ima manju rezoluciju nego posljednji modeli LG-ja, HTC-a ili Nokije te može reproducirati videe od 720p, za razliku od spomenutih i njihove mogućnosti da ih reproduciraju u 1080p.

Nekoliko sati nakon toga na glavnu je pozornicu stupila Mozilla koja je objavila da će ZTE Open i Alcatel One Touch Fire biti prvi telefoni s operativnim sustavom Firefox. ZTE Open ima procesor Cortex A5 i 3,5-inčni displej, a većina kritika koja se pojavila na internetu slaže se u jednom - da izgleda kao pogled u prošlost Androida i da nije donio ništa novo. Kao najveća se boljka spominje činjenica da će Firefox OS jako teško uloviti korak s količinom aplikacija koje nude Android i Apple, iako tvrde da će Firefox Marketplace "radikalno promijeniti dinamiku razvoja, distribucije i korištenja aplikacija". Na tržištu bi se prvi uređaji trebali pojaviti 2014. godine.

Pročitajte više