Oblak u zatvorenom prostoru, brzi test na HIV i Google naočale: 10 najboljih izuma u 2012. godini



SVAKE smo godine svjedoci nekih od najimpresivnijih inovacija koje ljudski um može smisliti. Magazin Time okupio je upravo deset takvih i to onih koji su obilježili ovu godinu. Neki su doista čudni, neki korisni, dok su neki jednostavno fascinantni. Mi vam donosimo pregled od deset najboljih izuma, a ostale možete pogledati ovdje.

Solarni pročišćivač vode

Dizajner Gabriele Diamanti stvorio je solarni pročišćivač vode za upotrebu u obalnim predjelima zemalja trećeg svijeta. Gotovo je duplo jeftiniji i 67 posto djelotvorniji od postojećih modela. Diamanti se nada da će velike tvrtke usvojiti njegov dizajn i započeti masovnu proizvodnji. Cijena je 50 dolara.



TechPet

Sjećate li se Tamagotchija? Tvrtka Bandai dizajn ove nekad popularne igračke odlučila je odvesti korak dalje i stvorila TechPet aplikaciju. Sve što trebate učiniti jest skinuti je i zatim u registru unutar  iPhonea odabrati pseći izgled, nakon čega će vaš pametni telefon postati vaš kućni ljubimac željan igre i maženja. Zahvaljujući kameri i mikrofonu, pas čak prepoznaje i određene pokrete i verbalne naredbe. Cijena TechPeta je 60 dolara.





LiquiGlide - klizava površina

Pet studenata elitnog bostonskog Sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology) i njihov profesor Kripa Varanasi uspjeli su napraviti površinu s koje sve klizi - od kečapa iz boce, do leda s avionskih krila. Proizvod je biljnog porijekla i predstavlja mikroskopski tanku klizavu oblogu kojom se može obložiti gotovo svaki materijal - staklo, keramika, plastika ili metal. Procijenjena vrijednost je 25 centi po boci.



OraQuick - brzi test na HIV

U roku od 20 minuta, OraQuick uz pomoć tek jedne kapi pljuvačke može ustanoviti antitijela koja ukazuju na zaraženost HIV virusom. To je prvi kućni test za HIV i sličan je onome koji koriste i liječnici, no uz njega nema potrebe da danima čekate rezultate. Uz opremu za testiranje priloženi su brojevi otvorenih telefona i informacije što raditi i kome se obratiti ako je rezultat testa pozitivan. Cijena je 40 dolara.



Enable - Rukavice koje govore

Četvero ukrajinskih studenata razvilo je rukavice koje gluhonijemim osobama omogućuju da komuniciraju s onima koji ne razumiju i ne znaju koristiti znakovni jezik. Rukavice su opremljene senzorima koji prepoznaju znakovni jezik i prevode ga u tekst na pametnom telefonu, a on zatim tekst pretvara u izgovorene riječi. Cijena je 75 dolara.



Superlagane "Nike" tenisice

Zahvaljujući jednoslojnoj tkanini koja prianja uz nogu", "Nike" je proizveo tenisice koje teže svega 160 grama. Tkanina se modificira prema obliku stopala i dobro prianja, usprkos tomu što nema nikakva "pojačanja". Također, ove su tenisice i ekološke, jer njihova proizvodnja stvara manje otpadnih materija. Cijena je 150 dolara.


 
Google naočale

Ove "naočale" zapravo su računalo ugrađeno u standardan okvir za naočale, a funkcionira na način da virtualnu stvarnost čini dijelom našeg svakodnevnog života. S ekranom od 1.3 cm koji se pojavljuje kad pogledate gore i desno, korisnici mogu fotografirati i dijeliti slike, zatim obavljati video-pozive, provjeravati svoj raspored i pristupati mapama i internetu. "Google Glass" u prodaji će biti od 2014. godine, a pretpostavlja se da će cijena biti oko 1500 dolara.



Tesla Model S

Električni automobil s četvero vrata koji izgleda kao Jaguar i koji može prijeći 426 km s jednim punjenjem, zasigurno zaslužuje mjesto među najboljih deset izuma 2012. Da je "pravi" automobil njegova potrošnja bi bila 2,6 litara na 100 km. Sve kontrole od GPS-a do brzine idu preko "Touchscreena". Također, trenutno je u izgradnji i mreža stanica za punjenje – dosad ih je otvoreno šest. Cijena je oko 50 tisuća dolara.



Rover "Curiosity"

NASA je i ranije slala sonde na Mars, ali nikad na način koji su primijenili ove godine. "Curiosity" , koji je sletio u krater Gale u kolovozu, vozilo je koje je teško jednu tonu, veličine je SUV-a te ima deset puta više znanstvenih instrumenta nego sve sonde koje su dosad išle na Crveni planet. Cijena je oko 2,5 milijardi dolara.


 
"Oblak u zatvorenom prostoru"

Nizozemski umjetnik Berndnaut Smilde razvio je postupak pomoću kojeg se usred prostorije može stvoriti mali, savršeno bijeli oblak. Taj proces zahtijeva detaljno planiranje: temperatura, vlaga i osvjetljenje moraju biti podešeni vrlo precizno. Kad je sve spremno, oblak nastaje pomoću uređaja za proizvodnju magle. Oblakov "život" traje kratko, ali dojam koji ostavlja doista je dramatičan i podsjeća na Magritteov nadrealizam i na klasičnu ljepotu starih majstora umjetnosti.

Pročitajte više