Ovo su najčudniji načini varanja na ispitu, a uključuju tampone, najlonke i UV svjetlo

Screenshot: YouTube

JEDAN od deset učenika i studenata vara na ispitima. Pokazalo je to istraživanje koje je proveo britanski Student Room na uzorku od tisuću učenika i studenata starosti od 12 do 24 godine iz cijele zemlje.

Osim što su priznali da varaju, studenti su otkrili i najbizarnije načine na koje su to radili. Tako su se na popisu našli ispisivanje odgovora na marami, ali i na tamponu, što je poprilično bizarno. Uz flertovanje s profesorima, djevojke su varale i tako što su šalabahtere skrivale ispod najlonki. Dok bi stajale šalabahter se ne bi vidio, no kad bi sjele, povukle bi najlonke i kroz njih čitale što piše na papiriću.

Oni tehnološki potkovaniji koristili su na rukama, hlačama, bocama i drugim predmetima tintu koja se vidi pod UV svjetlom, slova bi osvijetlili svjetiljkom koja se nalazila na kraju olovke kojom su pisali ispit.

Šifrirana slova kojima su ispisani odgovori te Morseova abeceda još su neki načini varanja. Čini se da je ženama ipak lakše jer su se među bizarnim načinima našla još dva tipično ženska načina, ispisivanje formula na noktima lakom za nokte te skrivanje prstenjem odgovora ispisanih na prstima.

Jedan učitelj rekao je da je među njegovim učenicima najpopularnije ispisivanje podataka u kalkulatorima. Najviše na ispitima varaju najmlađi ispitanici, dok oni stariji ipak više "griju stolac".

Razvoj tehnologije donio im je nove metode varanja, pa tako umjesto da uče, često proučavaju kako bez puno muke do dobre ocjene. Dvadeset posto ispitanika smatra da se varanje na ispitima izmaklo kontroli.

"Velik broj studenata varanje smatra velikim problematičnim područjem, koje samo pridonosi stresu koji proživljavaju zbog ispita. Htjeli bismo vidjeti veliku raspravu o najučinkovitijim načinima da se ono smanji ili spriječi", rekao je Jack Wallington iz Student Rooma.

Kinezi su se protiv varanja na prijemnim ispitima za fakultete počeli služiti dronovima. S obzirom na to da neki studenti na ispit dolaze opremljeni mini kamerama kojima šalju slike ispita pomagačima, dronovi će ometati signal tijekom ispita.

Pročitajte više