Povijest svijeta u 14 sekundi i ples trilijuna zvijezda? Od ovog će vas zaboljeti glava

Screenshot: YouTube

DOKUMENTARNA serija "Cosmos: A Spacetime Odyssey" prava je mala avantura od koje ponekad zaboli glava. 

Do sada su emitirane samo tri epizode tijekom kojih je voditelj, astrofizičar Neil deGrasse Tyson, gledatelje odveo na zanimljivo putovanje svemirom i otkrio im nevjerojatne stvari. Mashable je skupio neke od tih nevjerojatnih informacija.

1. Napravljeni smo od zvijezda... ili barem zvjezdane prašine

"Postale su toliko vruće da su se jezgre atoma spojile unutar njih kako bi napravile kisik kojeg udišemo, ugljik u mišićima, kalcij u našim kostima i željezo u našoj krvi. Vi, ja, svi mi - napravljeni smo od zvijezda."

2. Naš svemir dio je većeg multi-svemira

"Mnogi od nas smatraju da je sve ovo, svi svjetovi, zvijezde, galaksije i maglice u primjetnom svemiru, samo jedan mali mjehurić u beskonačnom oceanu drugih svemira."

 3. Kada bi prenijeli timeline kozmosa u kalendarsku godinu, čitava povijest ljudskog života i svijeta do današnjeg dana svela bi se na 14 sekundi

"Svaka osoba za koju ste čuli, svi oni kraljevi i bitke, migracije i izumi, ratovi i ljubavi, sve stvari iz povijesnih knjiga dogodile su se ovdje u zadnjih 14 sekundi kozmičkog kalendara."

 4. Giordano Bruno nije imao znanstvenih dokaza za svoja vjerovanja o kozmosu, ali ipak je bio iznenađujuće točan

"Bruno nije bio znanstvenik. Njegove vizije kozmosa bile su samo sretan pogodak zato što nije imao nikakav dokaz za njih. Kao i sva druga predviđanja, mogla su se ispostaviti netočnima. Ali kada je ideja nastane, daje drugima priliku da nešto nanišane, makar samo zato da bi to opovrgnuli."

5. Naš solarni sustav okružen je ledenim omotačem kometa koji je nama na Zemlji neprimjetan


"Svaki od tih malenih svjetova udaljen je od svog najbližeg susjeda koliko Zemlja od Saturna."

6. Andromeda i Mliječna staza spojit će se u jednu galaksiju, ali to neće dovesti do katastrofe


"Udaljenost između zvijezda je toliko ogromna u usporedbi s njihovim veličinama. Malo njih u bilo kojoj od obje galaksije će se sudariti, ako se uopće koja i sudari. Život svjetova u toj budućnosti bit će siguran, a iskusit će nejverojatan light show dug milijun godina. Ples pola trilijuna zvijezda."

Pročitajte više