Poznati playboy Larry Ellison podijelio životne lekcije: Budite pohlepni, velikodušni i željni uspjeha

Foto: Shutterstock

SUOSNIVAČ Oraclea Lawrence "Larry" Ellison slovi kao peti najbogatiji čovjek na svijetu, skuplja zrakoplove i jahte k'o da su besplatne sličice, kupuje otoke i predstavlja uzor svakom tko je željan raskošnog, playboyevskog životnog stila. Larry je u četvrtak odstupio s mjesta glavnog izvršnog direktora korporacije kojom je kormilario tri desetljeća, što je zgodan povod za rezimiranje životnih lekcija koje je tijekom dosadašnje karijere podijelio s javnošću.
 

Diploma nije nužna
 
Ellison je bio perjanica budućih milijardera koji su prekinuli studiranje kako bi uspjeh potražili u Silicijskoj dolini, s faksa je ispao prije Gatesa, svog najboljeg prijatelja Jobsa ili Michaela Della. Da bi utvrdio gradivo, Larry je sveučilište napustio dvaput.
 
Nikad u mirovinu

Lawrence je glavni izvršni direktor s najdužim stažem u tech-industriji. Na čelu Oraclea je od 1977. godine, a o odlasku u penziju nikad nije prozborio javno. Njegov pionirski duh protiv umirovljenja je poslužio kao uzor Johnu Chambersu (Cisco), Joeu Tucciju (EMC) i ostalim direktorima koji su svoje pozicije zadržali do poznih godina.
 
Natjecateljski duh je najsnažnija motivacija
 
Riječima gurua:
 
- Ja sam ovisnik o pobjeđivanju. Što više pobjeđuješ, to snažnije priželjkuješ pobjedu.
 
Ili recentnije:
 
- Ono što me pogoni je konstanto testiranje granica. Konstanto učenje kako malo pomalo pokrenuti svijet, napraviti razliku, promijeniti živote i koliko ja mogu pomoći u tome dok otkrivam vlastite granice.
 
Budi pohlepan
 
Ellison je postavio "zlatne standarde" za visoke plaće izvršitelja. Bio je najbolje plaćeni direktor na prijelazu tisućljeća, najveću crkavicu ($96.2 milijuna) je priskrbio u 2011., a prošle je godine utržio 76.9 milijuna dolara i tako obranio titulu najizdašnije plaćenog šefa s one strane bare.

 
Budi velikodušan
 
Warren Buffet i Bill Gates su svojedobno od Ellisona zatražili da potpiše javni zavjet o filantropiji. Larry je napisao sljedeće:
 
"Prije mnogo godina ja sam gotovo svu svoju imovinu uložio u investicijski fond  s namjerom da u dobrotvorne svrhe poklonim najmanje 95 % svog bogatstva. Ja sam već podario stotine milijuna dolara za medicinska istraživanja i edukaciju, tijekom vremena ja ću pokloniti milijarde. Do sada sam to radio tiho – zato što već dugo vjerujem da je darivanje u dobrotvorne svrhe osobna i privatna stvar. Zašto onda to obznanjujem sad? Warren Buffett me je osobno zamolio da napišem ovo pismo, rekavši da će ono poslužiti kao primjer. Nadam se da je u pravu."

Pročitajte više